Știri 8 septembrie 2018

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Nașterea Maicii Domnului.
Este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie.
Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați.
Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar prunca va fi „vas ales” al lui Dumnezeu.
Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește, mâine, pe sfinţii şi Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Ioachim și Ana, de pe strada Badea Cârțan, de la ora 8:45.

Luni începe un nou an școlar.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 6:45.
La slujbă vor participa și elevii și profesorii Seminarului teologic „Sfântul Dionisie Exiguul” din Constanța.
Tot luni, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu, de la ora 21:30, urmată la miezul nopții de Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din localitatea constănțeană Horia.

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte mâine şi pe Sfinţii Cuvioşi Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău.
Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona s-a născut în anul 1700 în Rusia, iar timp de 25 de ani a vieţuit într-o peşteră pe malul pârâului Vorona.
A fost ucenicul Sfinţilor Vasile de la Poiana Mărului şi Paisie Velicicovski.
S-a mutat la Domnul în peştera sa la 29 martie 1789.
Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău s-a născut la începutul secolului al XVII-lea în satul Mesteacăn din judeţul Neamţ.
A intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Tazlău, iar pentru viaţa sa a dobândit de la Dumnezeu darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor şi al izgonirii demonilor.
Sfântul Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660.

Tot mâine, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfinţii Părinţi de la sinodul 3 ecumenic, la care a participat şi Arhiepiscopul Timotei al Tomisului.
Desfăşurat la Efes în anul 431, sinodul a condamnat erezia nestorianismului, care susţinea că Maica Domnului l-a născut pe Iisus omul, motiv pentru care nu poate fi numită Născătoare de Dumnezeu.
Cei 200 de episcopi participanţi au stabilit că Hristos este o singură persoană, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, astfel că Sfânta Fecioară este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept