Știri 4 septembrie 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri, Taina Sf. Maslu la mănăstirea Sf. Ioan Rusul din localitatea Palazu Mic, de la orele 19.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va prăznui Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la Biserica Sf. Maria din zona Far, de la ora 8.45.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sfinții Ioachim și Ana, de pe strada Badea Cârțan, cu prilejul hramului, de la ora 8.45.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face apel către toate persoanele care au mai donat să revină, iar cei care nu au mai donat, sunt rugați să devină donatori de sânge cât mai curând.
Numărul persoanelor care au donat s-a redus foarte mult în ultima perioadă și este nevoie de 60-70 de donatori zilnic.
Cei care doresc să doneze sânge, sunt așteptati la sediul de pe strada Nicolae Iorga nr. 85, de luni pană vineri, în intervalul orar 07:30-13:00.

RATC mută o stație de autobuz.
Astfel, de luni, 10 septembrie, stația situată pe strada Mircea cel Batrân nr. 88, în dreptul blocului MF3, se va muta pe B-dul Ferdinand în tronsonul cuprins între străzile Ecaterina Varga și Mihail Kogălniceanu – zona Miga.
Stația deservește liniile 2-43, 5-40, 43C și 43M.

România este pe primul loc în Europa la scumpirea benzinei în acest an.
Preţul la pompă a crescut cu aproape 11% de la sfârşitul anului, iar motorina s-a scumpit cu 9%.
Potrivit datelor Comisiei Europene, mai mult de jumătate din preţul benzinei vândute în România reprezintă taxe şi accize, iar în cazul motorinei proporţia e de aproape 48%.
Specialiştii anunţă însă noi scumpiri.

Preţurile au crescut în România de 7 ori faţă de media Europeană, în perioada 2000 – 2007.
Potrivit Eurostat, țara noastră a avut cele mai mari creşteri de preţuri la aproape toate categoriile de bunuri şi servicii, începând cu alimente şi băuturi non-alcoolice, creştere de 185,6% faţă de o creştere medie de 43,3% în UE.
În România preţurile la serviciile şi produsele medicale au înregistrat o creştere 116,2%, a şaptea creştere înregistrată de una din ţările membre.

Ieri au început înscrierile pentru cea de-a doua etapă de admitere la liceu.
Astfel, absolvenţii de gimnaziu care nu au participat la prima etapă de admitere la liceu din acest an sau care nu au fost repartizaţi îşi pot depune cererile de înscriere până joi.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, repartizările vor avea loc pe 7 septembrie.

Patronatele cer Guvernului să fie obligatorie pentru angajați pauza de o oră.
De asemenea, ei cer bonusuri de performanţă de până la 500 de lei, pentru care firmele nu plătesc impozit.
Măsurile au scopul de a crește randamentul angajaţilor. Sindicaliştii susţin iniţiativele, dar numai dacă patronii garantează că nu reduc salariile.
Ministrul de Finanțe a precizat că va analiza propunerile patronatelor, iar măsurile ar urma să fie discutate și cu sindicatele în cadrul Comitetului Economic și Social.

Dependența de telefonul mobil poate duce la grave probleme de sănătate.
Studii recente arată că pierderea unui astfel de dispozitiv este, de multe ori, mai stresantă decât un alt eveniment traumatizant cum ar fi îmbolnăvirea sau un accident auto minor.
Același studiu arată că oamenii sunt gata să accepte situaţii jenante sau chiar periculoase pentru a rămâne conectaţi.
Peste 20 la sută dintre cei intervievați spun că s-au uitat în ecranul telefonului când traversau strada, la fel și atunci când treceau printr-o zonă de risc.
Cercetarea făcută la nivel național arată că o cincime dintre respondenți spun că accesul la internet este la fel de important pentru ei ca și mâncarea, apa sau un adăpost.

Elevii din școlile din Franța nu mai au voie cu telefoane mobile la ore.
Aceștia au obligația de a închide telefoanele înainte de începerea orelor sau de a le depozita în dulapuri speciale sau în ghiozdane.
Profesorii spun că vor putea fi folosite doar în scop didactic, dacă elevii caută informații pe internet sau fotografiază anumite lucruri de care au nevoie în procesul de învățare.
Și bacalaureatul francez se schimbă, prin scăderea numărului de probe finale, de la 10 câte sunt în prezent, la cinci și introducerea unui examen oral, care ar însemna 60% din nota finală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept