Știri 16 august 2018

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Aceştia sunt Voievodul Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache.
Voievodul este ctitorul mai multor lăcaşe de cult, şcoli, biblioteci şi mânăstiri din Ţara Românească, Transilvania şi de la Locurile Sfinte.
În anul 1714, în Săptămâna Patimilor, sultanul Ahmet al 3-lea a trimis ostaşi pentru a aduce la Constantinopol pe domnitor şi fii săi, unde au fost întemniţaţi şi chinuiţi timp de patru luni.
La 15 august 1714, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, când voievodul împlinea 60 de ani, a fost martirizat, împreună cu copiii săi şi un sfetnic.
După moarte, trupurile au fost aruncate în mare, de unde au fost recuperate de creştini şi îngropate în insula Halchi.
În anul 1720, doamna Maria, soţia voievodului, a adus în ţară trupul acestuia şi l-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, unde se află şi astăzi.
Sfântul Sinod a canonizat pe cei şase martiri brâncoveni în anul 1992.
Astfel, IPS Teodosie a răspuns invitației Înalt Prea Sfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și a participat la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Hurezi din jud. Vâlcea, cu prilejul hramului.
Tot astăzi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor și punerea pietrei de temelie a bisericii „Sfânta Filofteia” din Constanța, de la orele 19.

Tot astăzi, Biserica noastră cinsteşte şi pe Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec.
Acesta s-a născut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania.
A intrat în monahism încă din tinereţe, la Mănăstirea Dragomirna, ca ucenic al Cuviosului Paisie Velicicovschi.
În anul 1779 Sfântul Iosif era duhovnicul schiturilor Pocrov, Gura Carpenului şi Durău, iar după o vreme, a devenit sihastru în Munţii Neamţului.
După anul 1785, Cuviosul Iosif a fost rânduit să pună bazele Mănăstirii Văratec, unde a ctitorit două biserici, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, una din lemn şi alta din zid.
Pentru viaţa sa sfântă, Dumnezeu l-a înzestrat pe alesul Său cu darul facerii de minuni şi al izgonirii duhurilor necurate.
Cuviosul părinte Iosif a trecut la cele veşnice la 28 decembrie 1828, şi a fost înmormântat la Mănăstirea Văratec.
Sfântul Sinod l-a trecut în rândul sfinţilor în anul 2008.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă la Năvodari.
Aceasta este organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari.
Doritorii sunt așteptați la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, din localitate, între orele 8.30 – 13.30.
Totodată, duminică, o acțiune similară va avea loc la biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul din Eforie Sud, între orele 8.30 – 13.30.
Centrul Regional de Transfuzii menționează că joi și vineri va avea program normal de lucru, între orele 7.30 și 13.00.

Autobuzele RATC circulă în această perioadă în regim de week-end.
Astăzi și mâine, acestea se vor afla pe traseu de la ora 5:15.
Chioșcurile de bilete vor funcționa după program normal.

Copiii suferă de „tehnici de manipulare ascunse” folosite de companii precum Facebook și Twitter.
Avertismentul a fost făcut de un grup de psihologi.
Aceștia spun că experți în domeniul sănătății mintale aplică „un design convingător”, un nou domeniu de cercetare care arată cum computerele pot schimba modul în care oamenii gândesc și acționează.
Această tehnică este construită în mii de jocuri și aplicații, iar companii precum Twitter, Facebook, Snapchat, Amazon, Apple și Microsoft se bazează pe aceasta pentru a încuraja comportamentul uman specific începând de la o vârstă fragedă.
Copiii petrec astăzi de 10 ori mai mult în fața unui ecran decât în 2011, ajungând la o medie de șase ore și 40 de minute de folosire a tehnologiei.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși va debuta pe 6 septembrie.
La acea dată va avea loc deschiderea oficială a întâlnirii, unde vor fi prezentate delegațiile din toate eparhiile și țările.
A cincea ediție a manifestării va reuni până pe 9 septembrie în Sibiu, participanți cu vârste între 16-35 ani din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Germania, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Turcia, India și altele.
Întâlnirea are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țării sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept