Știri 15 august 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea ne aminteşte de moartea, învierea şi slăvirea Sfintei Fecioare Maria.
Astfel, când Născătoarea de Dumnezeu a adormit, sfinţii apostoli, afară de Toma, au venit pentru a o îngropa.
Ajuns după îngropare, Sfântul apostol Toma a dorit să se deschidă mormântul, care a fost găsit gol, ceea ce înseamnă că Sfânta Fecioară a fost luată de Dumnezeu în împărăţia cerească al lui Hristos.
Sărbătoarea este cea mai veche dintre praznicele închinate Maicii Domnului şi este atestată documentar în Siria, prin secolul 5.
Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfinţirea unei biserici ridicate între Ierusalim şi Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de naşterea Domnului.
Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele 6-7 când împăratul bizantin Mauriciu, a rezidit Biserica Maicii Domnului din grădina Ghetsimani şi a fixat data praznicului la 15 august.
Conform datelor statistice, peste 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, 1 milion 800 mii sunt femei, iar 400 de mii sunt bărbaţi.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în anul 2008.

Tot astăzi este Ziua Marinei Române.
Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, sărbătoarea a fost oficializată la 15 august 1902.
Atunci, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, din dorinţa de a atrage turişti, anunţa primarilor din reşedinţele de judeţ din toată ţara că, cităm, „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”, am încheiat citatul.
Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza.
De atunci, din an în an, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.
Însă, perioada anilor ’60-’90 a fost o perioadă neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, Ziua de 15 august a fost reinstituită ca Ziua Marinei Române.

Biserica Ortodoxă Română îi va cinsti mâine pe Sfinții Martiri Brâncoveni.
Astfel, IPS Teodosie va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și va participa la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Hurezi din jud. Vâlcea, cu prilejul hramului.
Tot mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor și punerea pietrei de temelie a bisericii „Sfânta Filofteia” din Constanța.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă la Năvodari.
Aceasta este organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari.
Doritorii sunt așteptați la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, din localitate, între orele 8.30 – 13.30.
Totodată, duminică, o acțiune similară va avea loc la biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul din Eforie Sud, între orele 8.30 – 13.30.
Centrul Regional de Transfuzii menționează că mâine și vineri va avea program normal de lucru, între orele 7.30 și 13.00.

Autobuzele RATC circulă astăzi în regim de week-end.
Măsura este luată în contextul sărbătorii legale, Adormirea Maicii Domnului și totodată Ziua Marinei.
Astfel, autobuzele se vor afla pe traseu în intervalul orar 5:45 – 23:00.
Mâine și vineri, programul de circulație va fi tot de week-end, dar cu începere de la ora 5:15.
Linia 3B (Târg Legume) circulă astăzi, în program special, la orele 06:00; 12:00 și 18.00, iar chioșcurile de bilete vor funcționa după program normal.

Ministerul Sănătății va cumpăra incubatoare.
În fiecare an, 20 de mii de copii se nasc înainte de termen şi au nevoie de îngrijiri speciale, iar țara noastră are doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor.
13% din maternităţile de nivel unu nu au niciun incubator standard pentru nou născuţii prematur.
Ultima licitaţie naţională pentru cumpărarea de incubatoare a avut loc acum 11 ani.
Statisticile arată că România se află pe primul loc la mortalitate infantilă în rândul ţărilor Uniunii Europene.

Senatul din Argentina a respins legalizarea avortului.
În total, 38 de senatori au spus „nu“ textului care prevede întreruperea voluntară a sarcinii în primele 14 săptămâni, 31 au votat „pentru“, iar doi s-au abţinut.
Votul a fost salutat de către activişti împotriva avortului adunaţi la Buenos Aires în faţa Parlamentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept