Știri 10 august 2018

Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminică, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 8.45.
Marți, Ierarhul tomitan va oficia un ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari, la monumentul Marinarilor de pe Faleza Constanța, de la ora 8.30.
Apoi, Ierarhul nostru va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), de la ora 17.00, iar de la ora 19.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” din zona Tomis Mall.
Tot marți, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, urmată de Sfânta Liturghie.
Miercuri, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te Deum cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Marinei, pe Faleza de la Comandamentul Marinei Militare, de la ora 10.00 și Taina Sfântului Botez pentru 5 copii instituționalizați, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, de la ora 11.00.
Joi, Biserica Ortodoxă Română îi va cinsti pe Sfinții Martiri Brâncoveni.
Astfel, IPS Teodosie va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și va participa la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Hurezi din jud. Vâlcea, cu prilejul hramului.
Tot joi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor și punerea pietrei de temelie a bisericii „Sfânta Filofteia” din Constanța.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla, duminică, între orele 8.30-13.30, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Casa Naţionalã de Asigurări de Sănătate reaminteşte că valabilitatea cardurilor s-a prelungit de la 5 la 7 ani.
Astfel, pacienţii le pot folosi încă doi ani, după data expirării. Anunţul vine după ce s-au primit mai multe semnalări telefonice, privind refuzul unor medici de a acorda servicii persoanelor asigurate, pe motiv că acestea deţin carduri cu termen de valabilitate depăşit.
CNAS mai aminteşte că toate cardurile eliberate de la 1 august vor fi valabile şapte ani.

Școlarii și preșcolarii din Constanța vor găsi pe bănci ghiozdane echipate cu toate rechizitele necesare.
Primăria Constanța a achiziționat peste 31 de mii de ghiozdane pentru începutul anului școlar.
Acestea conțin penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, cărți de colorat și creioane de colorat – diferențiate în funcție de vârstă, grădiniță, clasele 0 – IV și V – VIII.

Pensionarii cu stagiul de cotizare sub 15 ani vor putea opta între pensie şi indemnizaţie socială.
Pensia minim garantată va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, iar opţiunea ar urma să fie exprimată cu trei luni înainte de aplicarea legii.
Așa stabilește proiectul noii legi a salarizării, postat ieri pe site-ul Ministerului Muncii.
În prezent, circa un milion de pensionari primesc pensia minim garantată de 640 de lei.

Activităţile fizice sunt benefice contra depresiei.
Potrivit autorilor unui studiu, “toate tipurile de exerciţii fizice au fost asociate cu îmbunătăţirea sănătăţii mintale”.
Persoanele active fizic au declarat, în medie, cu 1,5 zile mai puţin pe lună în care nu s-au simţit bine din punct de vedere al sănătăţii mintale în comparaţie cu cele care nu fac mişcare.
Experții spun că doza ideală de exerciţii fizice este de “45 de minute de trei până la cinci ori pe săptămână”.
Dacă acest interval este depăşit, efectele benefice sunt diminuate.
Studiul a fost efectuat în Statele Unite în perioada 2011 – 2015.

Programul “Rabla Clasic” va fi reluat de luna viitoare.
Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziție 30.000 de tichete.
Valoarea voucherelor este de 6.500 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.500 de lei, în funcție de cantitatea de emisii de dioxid de carbon.
De asemenea, se poate obține și un ecobonus de 2.500 de lei pentru achiziția mașinilor echipate cu sisteme de propulsie hibrid.
În primăvară, bugetul programului “Rabla Clasic” a fost epuizat în mai puțin de trei săptămâni.

Expunerea la soare în mijlocul zilei poate produce boli dermatologice grave, cum ar fi cancer de piele.
Avertizarea medicilor vine după ce mulți turiști de pe litoral au ajuns la spital cu insolații și arsuri solare.
Specialiştii ne sfătuiesc să facem plajă numai dimineaţa, înainte de ora 10.00, sau după-amiază, după ora 16.00, şi să folosim creme cu factor de protecţie ridicat.

Peste o treime din recolta de cartofi din țara noastră este compromisă.
Seceta de la începutul verii și ploile abundente din luna iulie au afectat culturile de cartofi, dar și pe cele de varză.
Producătorii au constatat că pierderi mari sunt și la morcovi sau ceapă, tot din cauza umezelii excesive din sol.
Județele cele mai afectate sunt Dâmbovița și Brașov.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept