Știri 11 august 2018

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti, care a fost primul sfânt canonizat de biserica noastră.
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte , unde s-a mutat către Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.

Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 8.45.
Marți, Ierarhul tomitan va oficia un ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari, la monumentul Marinarilor de pe Faleza Constanța, de la ora 8.30.
Apoi, Ierarhul nostru va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), de la ora 17.00, iar de la ora 19.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” din zona Tomis Mall.
Tot marți, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, urmată de Sfânta Liturghie.
Miercuri, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te Deum cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Marinei, pe Faleza de la Comandamentul Marinei Militare, de la ora 10.00 și Taina Sfântului Botez pentru 5 copii instituționalizați, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, de la ora 11.00.
Joi, Biserica Ortodoxă Română îi va cinsti pe Sfinții Martiri Brâncoveni.
Astfel, IPS Teodosie va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și va participa la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Hurezi din jud. Vâlcea, cu prilejul hramului.
Tot joi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor și punerea pietrei de temelie a bisericii „Sfânta Filofteia” din Constanța.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla, mâine, între orele 8.30-13.30, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept