Știri 7 august 2018

Biserica Ortodoxă Română o cinsteşte astăzi pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.
S-a născut în localitatea Vânători, în judeţul Neamţ, pe la anul 1650 şi a fost din tinereţe căsătorită.
La vârsta de 30 de ani, deoarece nu avea copii, Teodora a hotărât să intre în monahism la schitul Vărzăreşti din Vrancea.
Datorită unei invazii otomane, stareţa mânăstirii s-a refugiat împreună cu Teodora şi alte maici într-un loc mai retras, unde au vieţuit timp de 10 ani, după care Teodora s-a mutat în apropierea schitului Sihăstria.
Însă armatele turceşti au ajuns şi aici, iar Teodora s-a ascuns într-o peşteră, cunoscută astăzi ca Peştera Cuvioasei Teodora, din apropierea schitului Sihla, construit între anii 1730-1763, în cinstea cuvioasei, când peştera a ajuns loc de pelerinaj.
În anul 1856, sfintele moaşte ale cuvioasei au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde se află şi astăzi.
Sfânta Cuvioasă Teodora a fost canonizată de către Sfântul Sinod în anul 1992.

Biserica Ortodoxa Română îl cinsteste astăzi și pe Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul.
Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel.
Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.
Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, iar data de prăznuire a fost stabilită la 7 august.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, mâine Sfânta Liturghie ,urmată de Taina Sfântului Maslu la Biserica ’’Nașterea Maicii Domnului’’ din Mangalia- de pe strada Negru Vodă, de la ora 7:30.
Apoi, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va binecuvânta începerea lucrărilor -Atelierului de pictură icoane pe sticlă-, ce se va desfășura la Școala Gimnazială ’’Sfântul Andrei’’ în parteneriat cu parohia, în perioada 10-12 august.
După slujbă, Ierarhul nostru va ține un cuvânt de învățătură.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla, duminică, între orele 8.30-13.30, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Mai mult de jumătate dintre români ar lucra în străinătate.
Potrivit unui studiu, cei mai mulți dintre respondenții români care și-ar dori să lucreze într-o altă țară au sub 30 de ani și au studii superioare.
La nivel global, topul celor mai atractive țări în care candidații ar dori să se angajeze este condus de Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Australia și Marea Britanie.
Printre cele mai importante motive pentru care românii ar alege să lucreze într-o altă țară se numără dorința de a avea un trai mai bun, instabilitatea politică din România și accesul la servicii guvernamentale și sociale mai bune.

Narghileaua este la fel de nocivă pentru sănătate ca şi ţigările.
Potrivit unui studiu, fumul de narghilea măreşte pulsul cu 16 bătăi pe minut şi creşte tensiunea arterială.
În plus, utilizarea acestui instrument pentru fumat creşte rigiditatea arterelor, considerată unul dintre factorii de risc major pentru bolile cardiovasculare.
Tutunul din narghilea conţine substanţe chimice artificiale care pot avea un risc şi mai mare pentru sănătate şi de aceea este interzisă utilizarea acestora în fabricarea ţigărilor.

Bulgaria va introduce de la începutul anului viitor un nou sistem de taxare pe şosele, cu valori mai mari ale vinietelor.
Acestea vor putea fi plătite la benzinării, oficii poştale şi cu ajutorul telefoanelor inteligente, prin introducerea numărului de înmatriculare şi a duratei.
De asemenea pe aproape toate drumurile bulgare vor fi instalate camere şi senzori de verificare.
Astfel, proprietarul unui automobil fără vinietă va fi oprit şi amendat pe loc, pe baza fotografiilor transmise într-un mod automat spre poliţia rutieră.
Noul sistem electronic de taxare va cuprinde 80% din şoselele bulgare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept