Știri 6 august 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Schimbarea la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Sărbătoarea face parte din rândul praznicelor Împărăteşti ce sunt închinate Domnului Nostru Iisus Hristos şi ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi, Petru, Ioan şi Iacov.
Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul 4.
Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului 5, în cadrul unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare.
În secolul 8, odată cu generalizarea acestui Praznic Sfântul Andrei Criteanul a compus o predică pentru Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de MAIUMA au compus imne religioase în cinstea sărbătorii.
În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692 există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase din struguri, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la orele 17, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Haralambie din zona Boema.
Credincioșii se vor putea închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Trei Bucurii, adusă din Ucraina.
Aceasta va rămâne la biserica Sf. Haralambie până pe 15 august.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla duminică, între orele 8.30-13.30, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Guvernul va suplimenta bugetul programului Rabla.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va acorda încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme.
Astfel, se va ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului «Rabla», dublu faţă de anul trecut.
Autorităţile vor să lanseze un program similar şi pentru electrocasnice.

Ziua Marinei va fi marcată, în premieră, în şapte oraşe din România.
La evenimentele organizate la Constanţa, Galaţi, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă vor participa mii de marinari militari, zeci de nave şi aparate militare de zbor.
Seria manifestărilor a început ieri, la Galaţi, cu un concert susţinut pe faleza Dunării.
Astăzi, pe faleza din Constanţa, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ militar de marină îşi prezintă ofertele educaţionale, iar mâine, scafandri militari vor organiza un atelier de scufundări în Portul Tomis.
Miercuri, navele Flotilei Fluviale vor fi acostate în portul din Cernavodă, unde vor putea fi vizitate, iar Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert în centrul oraşului.
Evenimentele vor continua, în toate cele şapte oraşe, şi vor culmina pe 15 august, cu spectacolul naval de la Constanţa.

Românii pot scăpa de taxa pe apa de ploaie prin hotărâre de Consiliu Local.
Modificările la Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare au fost publicate în Monitorul Oficial.
Suma ar urma să fie suportată de la bugetul local, se arată în lege.
În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Rusia va construi autostrada Inelară a Mării Negre.
Aceasta va avea peste 7.100 de km şi va fi a doua din lume ca lungime, după cea inelară a Australiei care măsoara 14.500 de km.
Autostrada are prevăzută o porțiune de 420 de kilometri și prin România.
Drumul de Centură al Mării Negre va traversa România pe următorul traseu: frontiera cu Republica Moldova-Huşi-Bârlad-Tecuci-Focşani-Buzău-Bucureşti-Giurgiu.
Autostrada va fi gata în anul 2020 și va face legătura între câteva țări importante cum ar fi: Turcia, Georgia, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, România, Grecia şi Bulgaria.

România şi Bulgaria sunt de luna aceasta parte a sistemului de informaţii Schengen.
Acesta reprezintă o bază de informaţii comună a statelor membre ale Uniunii Europene, utilizată mai ales la controlul trecerii frontierelor.
Autorităţile române pot astfel să consulte, să verifice şi să transmită date şi semnalări privind cetăţeni din afara Uniunii pe ale cărora nume au fost trimise alerte, iar acestor cetăţeni li se poate refuza intrarea sau şederea pe teritoriul Uniunii.
Tot în cadrul sistemului de informaţii Schengen, autorităţile române se pot consulta cu cele din alte state membre.

Produsele lactate sunt benefice pentru inimă.
Oamenii de știință americani susţin că produsele lactate sunt extrem de benefice pentru consolidarea musculaturii inimii şi a vaselor de sânge.
Potrivit unui studiu recent, produsele lactate cu un nivel ridicat de grăsimi nu sunt dăunătoare, ci benefice, în mod special datorită faptului că previn accidentul vascular cerebral şi bolile de inimă.
Grăsimile din lapte nu cresc riscul bolilor cardiovasculare, ci, dimpotrivă, îl reduc.
Unele tipuri de grăsimi din lapte sunt asociate cu o mai bună protecție împotriva patologiilor proprietăților vasculare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept