Știri 1 august 2018

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Preasfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului vor sosi astăzi la Constanța.
Astfel, de la orele 17, Icoana PANTANASSA va fi adusă spre închinare de la Mănăstirea Poarta Albă – Galeșu, la biserica Sfântul Nicolae din cartierul Coiciu, unde va rămâne până vineri.
Cu acest prilej, astăzi, mâine și vineri va fi săvârșită Taina Sf. Maslu, de la orele 18:00.
Icoana Maicii Domnului este Izbăvitoare de cancer și vindecătoare de boli și a fost pictată în Sfântul Munte Athos.
Tot de la orele 17, va fi adusă pentru prima dată la Constanța, din Odessa, Ucraina, Icoana Maicii Domnului Trei Bucurii, care va rămâne spre închinare la biserica Sf. Haralambie din zona Boema, până pe 15 august.
În această perioadă, va fi oficiată în fiecare zi de la ora 8.30 Sf. Liturghie, iar de la orele 17, Taina Sf. Maslu.

Parohia „Sf. Vasile cel Mare” din Constanța organizează, pe tot parcursul lunii august,’’ -Școala de vară- ’’ Acasă la Sfântul Vasile’’.
Acţiunea se află la a doua ediție, din iniţiativa părintelui Jean Ion, sprijinit de Parohia „Sf. Vasile cel Mare” și câţiva voluntari.
Astfel, copiii vor participa zilnic, timp de două ore, de la 10.00 – 12.00, la activităţi educative şi recreative menite să-i ajute să-şi dezvolte abilităţi practice, comunicaţionale şi de socializare. Totodată, copiii vor primi în fiecare zi o gustare oferită de parohie.
În prima duminică din luna septembrie, după slujba Sfintei Liturghii, părinţii şi bunicii vor primi, din partea Parohiei, creaţiile celor mici, iar colaboratorii acestui proiect vor primi din partea parohiei diplome de apreciere.

RATC Constanța va deveni CT Bus.
Aleșii locali au aprobat ieri proiectul privind modernizarea transportului public în comun din municipiu.
Potrivit acestuia, RATC se transformă din regie, în societate și devine SC CT Bus.
Primarul Decebal Făgădău a precizat că doreşte completarea flotei autobuzelor de transport public în comun cu peste o sută de autobuze.

Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici a crescut de astăzi cu aproape 6%.
Anunțul a fost făcut de către ANRE.
Motivul il reprezintă liberalizarea pieţei gazelor, care le permite producătorilor să le vândă la un preţ care nu mai este reglementat.
În prezent, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, pe baza cererii şi a ofertei.

Românii cu datorii la întreținere vor putea fi executați silit.
Așa prevede noua lege a asociațiilor de proprietari.
De asemenea, cei care vor dori să își vândă locuința nu vor putea face acest lucru dacă au datorii mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut.
În acest caz, asociația de proprietari va fi obligată să solicite notarea în cartea funciară a acestor debite.
Totodată, modificările de apartament pentru care este necesară o autorizație de construire vor trebui aduse la cunoștința asociației de proprietari.
Noua lege a intrat în vigoare după ce a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Georgia a legalizat consumul de canabis pentru uz personal.
Curtea Constituţională de la Tbilisi a abolit amenzile aplicate până acum pentru consumul de canabis pentru uz personal, pe motiv că acesta face parte din “dreptul la dezvoltare personală”.
Într-o hotărâre, instanţa a stipulat că “pedepsirea consumului de marijuana contravine Constituţiei georgiene”.
În luna mai, mii de oameni au protestat în capitala georgiană, pentru a denunţa raidurile poliţiei în discoteci, în cadrul unei campanii de combatere a drogurilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept