Știri 25 iulie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti vineri pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, mâine , de la ora 17:00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală ’’Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde strada Termele Romane, strada Traian, str. Mircea cel Bătrân- cu popas de rugăciune la Biserica Greacă, bulevardul Mamaia, Spitalul Militar- cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, strada Traian, strada Termele Romane, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Vineri, de la ora 06:15, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu și Slujba de Sfințire a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 8:30.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura ,sâmbătă, de la ora 9:00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, de pe strada Nicolae Iorga, nr 85, în colaborare cu Biserica Sfântul Mucenic Haralambie din zona Tomis Nord.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care doresc să doneze sânge.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face apel către toate persoanele care au mai donat să revină, iar cei care nu au mai donat, sunt rugați să devină donatori de sânge cât mai curând.
Numărul persoanelor care au donat s-a redus cu peste 50% în ultima perioadă și este nevoie de 60-80 de donatori zilnic.
Cei care doresc să doneze sânge, sunt așteptati la sediul de pe strada Nicolae Iorga nr 85, de luni pănă vineri, între orele 7:30-13:00 și sâmbătă în intervalul orar 09:00-13:00.

Județele Constanța și Tulcea se află astăzi sub cod portocaliu de ploi abundente.
Avertizarea este valabilă până la ora 21:00.
Astfel, se vor acumula local cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp.
ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru mai multe județe, valabil până la ora 21:00.
În regiunile estice, sud-estice și în zonele de munte
vor fi intervale cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină iar cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Prețul gazelor naturale livrate populației va crește, de la 1 august, în medie cu 5,83%.
Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, gazele vor fi mai scumpe în această iarnă și vor ajunge la 80 lei/MWh în martie 2019, conform contractelor încheiate de producători.
Cu toate astea, specialiști spun că întotdeauna costurile furnizorilor se recunosc retroactiv, pe baza prețurilor medii de pe bursă și a celor medii din contractele bilaterale, și nu în avans.

Referendumul pentru Căsătorie va avea loc pe 30 septembrie sau în prima săptămână din octombrie.
Acesta s-ar putea desfășura pe parcursul mai multor zile.
Pentru a putea fi validată consultarea populară pe acest subiect, este nevoie de o prezență la urne de 30%.
Schimbarea Constituției pentru definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie a trecut de Senat și urmează votul Camerei Deputaților.

Poluarea atmosferică afectează creierul uman.
Oamenii de știință au descoperit că aceasta determină creșterea afecțiunilor neurologice în lume.
Poluarea aerului constă în contaminarea pe scară largă, de multe ori invizibilă de bioaerosoli nocivi care conțin polen, particule și substanțe toxice.
Experiții spun că poluanții intră în organism prin tractul respirator și digestiv ce provoacă reacții inflamatorii și reuşesc să ajungă la creier prin fluxul sanguin sau prin tractul respirator superior.

Procedurile de emitere a duplicatului cărții de identitate a vehiculului, au fost simplificate.
Conform unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor în cazul pierderii, furtului sau distrugerii cărții de identitate a vehiculului, eliberarea duplicatului se face numai cu prezentarea vehiculului, eliminându-se obligativitatea prezentării avizului autorității competente care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea.
Totodată, noul proiect de ordonanță, clarifică procedura aplicabilă pentru recunoașterea inspecțiilor tehnice periodice efectuate în alte state membre în cazul vehiculelor care urmează a fi reînmatriculate în România.

Acordul de Colaborare pentru elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară a fost semnat.
Scopul acordului vizează dezvoltarea, însușirea și aprofundarea unor elemente ale educației financiare la nivelul învățământului primar, gimnazial, liceal, universitar și al persoanelor adulte.
Durata Acordului este de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire prin decizia partenerilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept