Știri 23 iulie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti vineri pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, joi , de la ora 17:00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală ’’Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde strada Termele Romane, strada Traian, str. Mircea cel Bătrân- cu popas de rugăciune la Biserica Greacă, bulevardul Mamaia, Spitalul Militar- cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bulvardul Tomis – Capela Militară, strada Traian, strada Termele Romane, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Vineri, de la ora 06:15, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu și Slujba de Sfințire a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 8:30.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura ,sâmbătă, de la ora 9:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, de pe strada Nicolae Iorga, nr 85, în colaborare cu Biserica Sfântul Mucenic Haralambie din zona Tomis Nord.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care doresc să doneze sânge.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face apel către toate persoanele care au mai donat să revină, iar cei care nu au mai donat, sunt rugați să devină donatori de sânge cât mai curând.
Numărul persoanelor care au donat s-a redus cu peste 50% în ultima perioadă și este nevoie de 60-80 de donatori zilnic.
Cei care doresc să doneze sânge, sunt așteptati la sediul de pe strada Nicolae Iorga nr 85, de luni pănă vineri, între orele 7:30-13:00.

Românii vor plăti obligatoriu câte 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil, de la 31 martie 2019.
Astfel, banii vor urma să fie recuperați de la magazin doar dacă este returnat ambalajul, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern.
Începând cu 31 martie 2022, această garanție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.
De asemenea, până în anul 2025 se va introduce un calendar de eliminare treptată de pe piață a ambalajelor de unică folosință, în special a celor din plastic, pentru băuturi de orice fel.

Paşapoartele vor fi valabile 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta majoratului.
Așa arată noua lege, intrată în vigoare pe 20 iulie.
Astfel, pentru copiii care nu au împlinit vârsta de 12 ani valabilitatea va fi de trei ani, iar pentru cei cu vârste între 12 și 18 ani actul va expira după cinci ani de la data eliberării.
Potrivit noului act normativ, paşapoartele simple temporare vor fi eliberate în termen scurt doar în cazuri clar reglementate.

ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Atenționarea este valabilă până maine la ora 23:00.
Astfel, vor fi intervale cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Limba română este între primele opt limbi ale lumii.
Acest loc se datorează bogaţiei vocabularului şi semanticii limbii române.
80% dintre cuvintele pe care le folosim în viaţa cotidiană sunt de origine latină, a declarat Academicianul, Ioan Aurel Pop.
Acesta a mai spus ca în dicţionar nu au fost incluse aproximativ 30.000 de cuvinte – diminutive, în special, iar cea mai vorbită limbă maternă din lume rămâne spaniola.
Academia Română a finalizat o nouă ediţie a “Marelui Dicţionar al Limbii Române”, în 19 volume, cu peste 170.000 de cuvinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea diminuării risipei alimentare.
Astfel, acesta le propune operatorilor în domeniu luarea unor măsuri pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare.
De asemnea, documentul prevede măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirare, iar alimentele care nu vor fi vândute pot fi donate oricând în ultimele zece zile de valabilitate, cu excepţia produselor alimentare perisabile.
Cei care nu vor lua măsuri pentru evitarea risipei, pot risca amenzi de până la 10.000 de lei.
Românii aruncă anual 10% din produsele alimentare pe care le cumpără.

Ministerul Finanţelor vrea să elimine supraacciza la carburanţi.
Ministrul Eugen Teodorovici, anunţă că taxa ar putea fi scoasă, ceea ce ar putea duce la o ieftinire a benzinei şi motorinei cu 40 de bani pe litru.
Preţurile la combustibili au crescut cu mai bine de un leu pe litru, iar cea mai mare parte din scumpire a fost cauzată de introducerea supraaccizei.
Experţii fiscali spun însă că banii îi găsim în salarii şi pensii, iar investiţiile rămân la minime istorice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept