Știri 18 iulie 2018

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Acesta a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul 4.
A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.
În timpul prigoanei anticreştine, sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta, a fost supus la chinuri şi în cele din urmă aruncat în foc.
După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.
O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria.
Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.
Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, mâine, de la ora 8:00, la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Histria, iar de la ora 18:30, va săvârși Slujba Vecerniei și a Litiei la biserica „Sfântul Ilie”, din Constanța, zona CET.
Vineri, Ierarhul nostru va răspunde invitației Prea Sfințitului Andrei , Episcopul Covasnei și Harghitei, și va face parte din soborul care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ilie” din Toplița, jud. Harghita.
Biserica Ortodoxă o cinstește duminică pe Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va săvârși Sfințirea Mică a Apei și Sfânta Liturghie sâmbătă, de la ora 8:00, la Mănăstirea ’’ Sfânta Maria Magdalena’’ din apropierea localității Cobadin.
Duminică, Ierarhul nostru va răspunde invitației Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleromanului și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlaşca, jud. Teleorman, asezământ ce își va sărbători ocrotitoarea.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura la Biserica ’’Sfântul Vasile cel mare’’ din zona Inel II, duminică, în intervalul orar 8:30-14:30.
O echipă medicală a Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța va fi prezentă pentru a recolta sânge.
Cei care vor să doneze trebuie să aibă la ei actul de identitate.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Municipiului Mangalia organizează, sâmbătă, o acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura între orele 08:30- 13:30, la Clubul Nautic Callatis din localitatea Mangalia.
Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Mangalia și localităţile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Cei care nu își plătesc întreținerea li se va putea ipoteca locuința.
Așa arată noua lege a asociațiilor de proprietari, care le dă posibilitatea administratorilor de bloc să înscrie în cartea funciară o ipotecă imobiliară contra proprietarului cu restanțe la cheltuielile blocului.
Legea se află la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Comisarii OPC au descoperit în magazinele Lidl din Constanţa o cantitate mare de pesticid în ’’merele verzi’’.
Aceștia au spus ca în „Merele verzi”, sortimentul Golden Delicious, există o cantitate de pesticid Clorpirifos peste limita admisă de lege.
Merele au fost retrase de la vânzare iar compania roagă consumatorii să returneze merele în oricare dintre magazinele Lidl.
Contravaloarea produsului poate va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Creștinii ortodocși sunt tot mai numeroși în Regatul Monaco.
Potrivit unor surse, Ortodoxia a devenit a doua confesiune religioasă în Monaco, în decursul ultimului deceniu.
Catolicismul, care este religie de stat, acoperă în prezent 80% din populaţia Principatului.
În datele statistice din 2012 protestantismul era a doua confesiune religioasă.

Două produse tradiționale specifice Deltei Dunării vor primi atestare europeană.
Este vorba despre „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea“ şi „Scrumbia de Dunăre afumată“, aceasta din urmă aflată în stadiu mai avansat de atestare.
Salata cu icre de ştiucă de Tulcea conţine cel puţin 15% icre de ştiucă, potrivit etichetei cu ingrediente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept