Știri 10 iulie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti joi Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de sfințire mică a apei și a noului clopot al schitului Prodromița din localitatea Hârșova, de la ora 8:00, urmată de Sfânta Liturghie.
Slujba va fi oficiată de către Ierarhul nostru împreună cu Prea Sfințitul Nikiforos, Episcop de Amorion, din Grecia.
Credincioșii se vor putea închina unui fragment din moaștele Sf. Ioan Botezătorul, adus din Sfântul Munte Athos.

Locuitorii orașului Cernavodă sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura la Spitalul Orășenesc din Cernavodă , joi, între orele 8.30-13.30.
O acțiune asemănătoare va avea loc și la Casa de Cultură din orașul Negru Vodă , sâmbătă, în același interval orar.

Zona peninsulară ar putea deveni strict pietonală.
Primarul Decebal Făgădău a precizat că acest lucru se va întâmpla „în acest sezon estival”.
Acesta a specificat că ia în calcul și o a doua variantă pentru Zona peninsulară, aceea de a păstra circulaţia rutieră pe câteva artere.
În ceea ce priveşte parcul arheologic, autorităţile locale nu au dat niciun termen legat de finalizarea lucrărilor.

Referendumul pentru Căsătorie se va organiza în luna octombrie.
Acesta este programat pentru ultima duminică a perioadei de 30 de zile, de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, data referendumului fiind stabilită de Guvern.
Aproape 3 milioane de români au semnat o inițiativă cetățenească pentru schimbarea articolului 48, alineatul 1 din Constituție, astfel încât familia să se întemeieze pe căsătoria dintre „un bărbat și o femeie” și nu între „soți”, așa cum spune acum legea fundamentală.

ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Atenționarea este valabilă până la ora 21:00.
Astfel, vor fi intervale cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Vârsta standard de pensionare, se va reduce cu 13 ani.
Comisia pentru muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor a adoptat o iniţiativă de modificare a Legii Pensiilor.
Astfel, prin amendamentele propuse, se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic, care a realizat cel putin 20 de ani în locurile de muncă respective.
Totodată, toate pensiile vor fi recalculate utilizându-se stagiile de cotizare stabilite la data înscrierii.
De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani beneficiază şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.
Proiectul legislativ va fi trimis Preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Românii al căror nume conține litera „î” sau care domiciliază în localități a căror denumire conține această literă în interior vor fi nevoiți să își schimbe buletinele, pașapoartele sau permisele de conducere.
Potrivit unui proiect votat în Senat, toate localităţile, vor folosi în denumirea lor litera „â” în locul literei „î”, conform regulilor Academiei, iar toate actele de identitate vor trebui schimbate în acest sens.
Măsura a fost propusă în condiţiile în care, după 1989, litera „î” în interiorul cuvintelor a fost înlocuită cu litera „â”.
Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi, în care denumirile sunt înscrise cu „î”, îşi vor păstra însă valabilitatea.
Proiectul de lege va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Antreprenorii pot primi finanțări de până la 10 milioane de lei.
Legea care permite acordarea acestor bani a fost votată în plenul Parlamentului, iar după publicarea în Monitorul Oficial, aceștia vor putea accesa finanțările.
Totodată, în cadrul programului, antreprenorii din sectorul turistic vor putea accesa credite de până la 1,8 milioane lei pentru înființarea și modernizarea unor centre de agrement.

Turiștii români nu beneficiază, încă, de normele adoptate de Uniunea Europeană.
Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Dragoş Anastasiu, spune că acestea nu pot fi puse în practică la noi, deoarece nu au fost create încă mecanismele necesare de garantare.
Aproape 120 de milioane de turişti vor avea drepturi sporite în Europa prin aplicarea acestor norme, iar cei care rezervă pachete de vacanţă vor dispune de o protecţie mai puternică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept