Știri 6 iulie 2018

Biserica Ortodoxă îi va cinsti duminică pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, din județul Constanța, mâine, de la ora 8:30.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Epictet și Astion aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Apoi, de la orele 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța, în zona km. 5.
Duminică, Arhiepiscopului Tomisului va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii și va participa de la ora 9:30 la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.

Un simpozion internațional cu tematică istorică se va desfășura mâine la Mănăstirea Dervent.
Acesta se intitulează „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească” și se va desfășura în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Simpozionul cuprinde trei secțiuni: ”România – martiri și mărturii din infernuri”, ”Basarabia – Crucea de dincolo” și ”Nordul Bucovinei – și fagii se frâng?”.
Evenimentul va debuta la ora 11.30 cu vernisajul expoziției de fotografii intitulat „Fețe simple ale unei istorii anevoioase”.
În cadrul celor trei secțiuni ale simpozionului, printre cei care vor susține alocuțiuni se numără profesorul Ion Moiceanu, președintele Filialei Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, Remus Macovei, jurnalistul Cristina Liberis, Protosinghel Maxim Vlad și președintele Asociației Casa Mării Negre, lector univ. dr. Dorin Popescu.
Simpozionul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria și Asociația Casa Mării Negre.

Locuitorii comunei Corbu sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura la căminul cultural din localitate, mâine, între orele 8.30-13.30.
Aceasta este organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria localității Corbu.

RATC prelungește programul tuturor punctelor proprii de vânzare bilete și abonamente.
Astfel, pentru procurarea acestora, programul va fi de luni până vineri, în intervalul 06:00 – 21:00, în zonele Tomis Nord, Delfinariu, Baba Novac, Km 5, Gară , Km 4/5, Tomis III, Tomis Mall, Eliberării, Poarta 6, CET Piață, Dacia și Spital, iar sâmbătă și duminică, în intervalul orar 07:00-13:00, în zonele Tomis III, Tomis Mall, Eliberării, Poarta 6, CET Piață și Gară.
De asemenea, punctul de vânzare de la Gară, va fi deschis în toate zilele săptămânii, în intervalul orar 06:00 – 21:00.
Excepție va face chioșcul 40/43 care va fi deschis de luni – duminică, în același interval orar.

Guvernul va acorda ajutoare materiale oamenilor din zonele afectate de inundaţii.
Anunțul a fost făcut de Premierul Viorica Dăncilă.
Potrivit acesteia, va fi adoptat un proiect care prevede oferirea de ajutoare cum ar fi apă, alimente şi materiale de construcţii.
Premierul a adăugat că autorităţile locale sunt pregătite să intervină și că vor fi alocate ajutoare financiare familiilor afectate în baza anchetelor sociale.

Consumul de porumb congelat poate afecta sănătatea.
Anunțul a fost făcut de către Autoritatea europeană pentru siguranţă alimentară.
Porumbul congelat conține o bacterie periculoasă numită Listeria și poate afecta mai ales persoanele cu un sistem imunitar slăbit și vârstnicii.
Specialiştii ne sfătuiesc ca înainte de a consuma legume şi fructe congelate, fie că le folosim pentru salate sau sucuri, să le fierbem, pentru a evita contaminarea cu astfel de bacterii.

Indicele Robor a crescut la 3,39%.
Acesta a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani şi jumătate după o ascensiune foarte rapidă, iar ratele împrumutaţilor în lei au crescut.
Creşterea indicelui ROBOR din ultima perioadă este pusă de specialişti pe seama inflaţiei ridicate şi a lichidității scăzute în piaţă.

Campania electorală va fi permisă în ziua alegerilor.
Senatorii au decis că pentru alegerile prezidenţiale şi pentru Parlamentul European, campania electorală începe cu 30 de zile înaintea scrutinului, fiind permisă chiar şi în ziua alegerilor. Faţă de legile în vigoare a fost eliminată prevederea potrivit căreia campania electorală se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă dinaintea alegerilor.
Potrivit unei modificări a legii, pentru alegerea preşedintelui României, candidaturile pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători, iar un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi.
Forma actuală a legii prevede că un alegător poate susţine un singur candidat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept