Știri 3 iulie 2018

Biserica Ortodoxă îi va cinsti duminică pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, din județul Constanța, sâmbătă, de la ora 8.30.
Apoi, de la orele 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța, în zona km. 5.
Duminică, Arhiepiscopului Tomisului va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.

RATC va introduce o linie de autobuze care va circula non-stop, în perioada 5 – 9 iulie.
Măsura este luată datorită desfășurării festivalului de muzică Neversea.
Autobuzele vor circula pe traseul Mamaia – Hotel Caraiman, bulevardul Mamaia, bulevardul Tomis, strada Traian, Poarta 2 Port, strada Termele Romane, bulevardul Elisabeta, strada Remus Opreanu, Portul Tomis şi retur.
Autobuzele care deservesc această linie vor circula de joi, de la ora 8.00, până luni, la ora 9.00.
Tot în perioada festivalului Neversea vor fi prelungite liniile 42, 44, 48, 51, 101C până în Portul Tomis, iar de joi, de la ora 9.00 până luni, la ora 9.00, programul de transport va fi non-stop.

Parcarea autovehiculelor pe bulevardul Elisabeta va fi interzisă de astăzi și până luni.
În perioada desfășurării festivalului Neversea, riveranilor li se vor distribui permise de acces pentru a putea trece de filtrele instituite de autorităţi.
De asemenea, se va interzice accesul autoturismelor în interiorul perimetrului de siguranță, cu excepția autobuzelor RATC.
Astfel, de joi şi până luni vor fi închise circulaţiei strada Traian, la intersecţiile cu strada Termele Romane și cu bulevardul Tomis, strada Negru Vodă, la intersecţia cu strada Ecaterina Varga, străzile Yokohama, Salonic și Belvedere, strada Negru Vodă, la intersecţia cu strada Mircea cel Bătrân, strada Mircea cel Bătrân, la intersecţiile cu străzile Smârdan, Decebal și Eroilor şi strada Bucovina, la intersecţia cu strada Eroilor.

Locuitorii comunei Corbu sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura la căminul cultural din localitate, sâmbătă, între orele 8.30-13.30.
Aceasta este organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria localității Corbu.

Astăzi este ultima zi în care absolvenţii clasei a VIII-a vor putea completa opţiunile în fişele de înscriere la liceu.
Luni va avea loc repartizarea computerizată a candidaţilor la licee.
Ministerul Educaţiei recomandă completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni pentru a evita situaţiile nedorite.
Ministerul a mai precizat că numărul total de locuri alocat în învăţământul liceal de stat este suficient pentru repartizarea tuturor candidaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului.
Potrivit legii, prin acesta se înţelege atât percepţia referitoare la evrei, exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, împotriva instituţiilor comunităţilor evreieşti sau lăcaşurilor de cult.
Actul normativ prevede că distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, de materiale antisemite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
De asemenea, vânzarea și răspândirea de simboluri antisemite se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Inspectorii sanitari vor efectua controale în stațiunile de pe litoralul românesc și perimetrul Deltei Dunării.
Acțiunea se va desfășura până în data de 31 august.
Timp de 2 luni, echipele de control vor verifica respectarea normelor de igienă şi sănătate publică în taberele şcolare şi studenţeşti.
De asemenea, vor controla respectarea normelor privind apele de îmbăiere naturale, ştranduri, piscine și modul de organizare a posturilor de prim ajutor.

Plata pensiilor la domiciliu se va face între zilele de întâi şi 15 ale lunii.
Anunțul a fost făcut de Casa Naţională de Pensii Publice.
Pensiile restante vor fi livrate, tot prin intermediul Poştei Române, între 11 şi 15 ale lunii.
Pentru persoanele care nu sunt găsite acasă, pensiile vor putea fi ridicate de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare.
În cazul celor care își încasau în conturi curente sau de card, programul de plată a pensiilor rămâne acelaşi.

Peste 3.500 de români din Diaspora vor să revină în țară pentru a-şi deschide o afacere.
Proiectul de finanţare nerambursabilă Ro-Win oferă suport de peste 45.000 de euro și face parte din programul Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Înscrierile se pot face până la data de 14 iulie 2018.
25% din cei înscriși în program locuiesc în Marea Britanie, iar 50% din românii care vor să se întoarcă au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani.

Indicele Robor a crescut la 3,24 la sută.
Potrivit datelor publicate de Banca Naţională, acesta este cel mai mare nivel din ultimii patru ani.
Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07 la sută.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept