Știri 2 iulie 2018

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.

Luna aceasta a venit cu schimbări radicale pentru români.
Astfel, punctul de pensie valorează 1.100 de lei, cu 10 la sută mai mult decât luna trecută.
Şi pensia minimă garantată a crescut, cu 23 la sută, şi a ajuns la 640 de lei.
Pe de altă parte, energia electrică se ieftineşte.
Consumatorii vor plăti mai puţin cu 3,53 la sută, în medie, pentru energia electrică, până la sfârşitul lunii iunie, anul viitor.
Tot de luna aceasta, turiştii au mai multe drepturi datorită noilor norme europene în domeniu, care devin obligatorii.
Călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor avea o protecţie mai puternică şi pentru serviciile de călătorie combinate, inclusiv pachetele personalizate.

RATC va introduce o linie de autobuze care va circula non-stop, în perioada 5 – 9 iulie.
Măsura este luată datorită desfășurării festivalului de muzică Neversea.
Autobuzele vor circula pe traseul Mamaia – Hotel Caraiman, bulevardul Mamaia, bulevardul Tomis, strada Traian, Poarta 2 Port, strada Termele Romane, bulevardul Elisabeta, strada Remus Opreanu, Portul Tomis şi retur.
Autobuzele care deservesc această linie vor circula de joi, de la ora 8.00, până luni, la ora 9.00.
Tot în perioada festivalului Neversea vor fi prelungite liniile 42, 44, 48, 51, 101C până în Portul Tomis, iar de joi, de la ora 9.00 până luni, la ora 9.00, programul de transport va fi non-stop.

Parcarea autovehiculelor pe bulevardul Elisabeta va fi interzisă de mâine și până luni.
Cu prilejul desfășurării festivalului Neversea, riveranilor li se vor distribui permise de acces pentru a putea trece de filtrele instituite de autorităţi.
De asemenea, se va interzice accesul autoturismelor în interiorul perimetrului de siguranță, cu excepția autobuzelor RATC.
Astfel, de joi şi până luni vor fi închise circulaţiei strada Traian, la intersecţiile cu strada Termele Romane și cu bulevardul Tomis, strada Negru Vodă, la intersecţia cu strada Ecaterina Varga, străzile Yokohama, Salonic și Belvedere, strada Negru Vodă, la intersecţia cu strada Mircea cel Bătrân, strada Mircea cel Bătrân, la intersecţiile cu străzile Smârdan, Decebal și Eroilor şi strada Bucovina, la intersecţia cu strada Eroilor.

Locuitorii comunei Corbu sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura la căminul cultural din localitate, sâmbătă, între orele 8.30-13.30.
Aceasta este organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria localității Corbu.

Persoanele care promovează idei sau doctrine antiromâneşti ar putea fi pedepsite cu închisoare de până la 10 ani.
Așa prevede un proiect de lege inițiat de deputatul Marius Pașcan și depus la Senat.
Proiectul presupune închisoare de la 3 luni la 3 ani pentru promovarea ideilor antiromâneşti și închisoare de la 3 la 10 ani pentru constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc.
De asemenea, distribuirea şi punerea la dispoziţia publicului a materialelor antiromâneşti constituire infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unul la cinci ani.

România este pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă.
Astfel, în țara noastră mor, anual, 1.500 de copii cu vârste mai mici de un an iar alţi 2.000 au mai puţin de cinci ani.
Potrivit unui studiu, una din cinci femei însărcinate nu a mers niciodată la un medic specialist iar cele mai multe cazuri de deces sunt în zonele rurale.
În aceste zone, 6% dintre mame nu au mers la medicul de familie, 9% nu au ajuns la un medic specialist, iar 25% dintre ele nu au asigurare medicală.
Județele cu cele mai multe decese ale nou-născuților sunt Dolj, Vaslui și Vâlcea.

Fiecare spital judeţean de urgenţă va avea un centru pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a mai precizat că măsura va fi luată de anul viitor.
Surse din Minister spun că bolile neurologice şi, în special, accidentul vascular cerebral sunt în topul afecţiunilor care produc moarte sau dizabilităţi în România, iar Ministerul Sănătăţii pregăteşte o centralizare a capacităţilor româneşti în ceea ce priveşte centrele de reabilitare, de recuperare și balneo-terapie.

Statutul polițistului se va schimba.
Guvernul a adoptat ordonanța de urgență în acest sens.
Una din prevederile noi adoptate arată că polițistul poate avea cheltuielile juridice decontate.
S-a introdus astfel o prevedere care stabilește că, în situația în care polițistul refuză de două ori funcțiile vacante oferite, în conformitate cu ordinea de prioritate clar reglementată, acesta va fi numit fără acordul său într-o funcție în aceeași unitate sau într-o unitate în aceeași localitate.
Totodată, prin actul normativ adoptat de Guvern, a fost prevăzut dreptul polițistului cercetat disciplinar de a fi asistat, la cerere, de un avocat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept