Știri 28 iunie 2018

Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Cu acest prilej, Catedrala Arhiepiscopală din Constanța își va sărbători hramul.
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, îl va avea oaspete pe Înalt Prea Sfințitul Alexei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev.
Cei doi ierarhi, împreună cu preoți și diaconi, vor oficia slujba de Sfințire Mică a Apei de la ora 6:00, urmată, de la ora 6:30 de Taina Sfântului Maslu, apoi de la ora 8:00 vor săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al Catedralei.
Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sfintei Mucenițe Sofia cu fiicele ei, Elpis, Agapis și Pistis, aduse din Mitropolia Tesalonicului, Grecia.
Duminică, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma.
Cu această ocazie, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 8:15 slujba de sfințire mică a apei, urmată de Sf. Liturghie, la mănăstirea Bunavestire și Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți Cosma și Damian, din localitatea Mircea Vodă, jud. Constanța.
Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sfintei Mucenițe Sofia cu fiicele ei, Elpis, Agapis și Pistis.
Luni, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Putna.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura sâmbătă de la ora 9:00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, de pe strada Nicolae Iorga, în colaborare cu Biserica Sf. Maria Egipteanca sau Capela Tinerilor, din stațiunea Mamaia.
Și parohia Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din cartierul constănțean Compozitorilor, va organiza o astfel de acțiune, duminică, de la ora 10:00.

Aproape 51% din populaţia rezidentă a României era conectată la sistemele de canalizare, anul trecut.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, aceste creşteri au fost determinate de racordarea populaţiei la reţelele de canalizare nou construite, respectiv de darea în folosinţă a unor noi staţii de epurare a apelor uzate.
Conform statisticii, în anul 2017, în mediul urban populaţia conectată la canalizarea a fost de 87,7%, iar în mediul rural 8,2% au beneficiat de servicii de canalizare.

Un film documentar religios va fi lansat mâine la Constanța.
Acesta se intitulează ”Preoții români – Jertfă și rugăciune pentru unire”.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17:00, la Centrul Jean Constantin, fostul cinematograf Republica, de pe Bulevardul Ferdinand.
Organizatorul este Patriarhia Română, alături de Arhiepiscopia Tomisului și Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I – filiala Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Toate firmele din România vor fi obligate să deţină o analiză de risc la securitate.
De la 1 iulie, orice societate care nu deţine această analiză poate fi amendată.
Amenzile vor fi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
Evaluarea unei instituţii în ceea ce priveşte riscul la securitatea fizică presupune identificarea tuturor vulnerabilităţilor, dar şi a riscurilor la care se expune un obiectiv în ceea ce priveşte protejarea bunurilor şi valorilor.

Avertizarea cod galben de instabilitate atmosferică a fost prelungită.
Aceasta este valabilă până la ora 23:00.
Astfel, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Transilvaniei, sud-vestul Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 50…60 l/mp.
Meteorologii spun că va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă.

Copiii cu diabet zaharat tip 1 vor beneficia de un subprogram dedicat.
Anunţul a fost făcut de către Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Potrivit acesteia, toţi copiii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum şi la pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare, pentru o îmbunătăţire a calităţii vieţii acestora.
Programul naţional de diabet zaharat se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulţilor cu diabet zaharat, altul destinat copiilor cu diabet zaharat tip 1.

RATC anunță noutăți privind autobuzele turistice.
Astfel, începând de duminică, liniile estivale CiTYTour și 100 Mamaia vor avea plecare din stația situată în fața Gării CFR.
Liniile 43C, 43M și 100C, vor avea plecare din stația RATC, situată în alveola din fața punctului de vânzare bilete și abonamente.

Turiştii vor fi despăgubiţi 100% dacă agenţia încalcă contractul.
Potrvit ministrului turismului, Bogdan Trif, ordonanţa care va garanta pachetele de servicii turistice achiziţionate de către persoanele fizice este aproape gata şi va intra de urgenţă pe circuitul de avizare.
Pentru a evita sancționarea din partea Uniunii Europene, România este obligată să implementeze o directivă europeană care spune că turistul trebuie să fie despăgubit 100% dacă touroperatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile pe care şi le-a asumat.
Poliţa de asigurare obligatorie în caz de insolvenţă sau faliment, în valoare de 50.000 de dolari, pe care trebuie să o aibă în prezent agenţiile de turism nu acoperă pagubele pe care le suportă turiştii în cazul în care agenţia intră în insolvenţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept