Știri 25 iunie 2018

Biserica Ortodoxă îi va cinsti vineri pe Sf. Ap. Petru și Pavel.
Cu acest prilej, Catedrala Arhiepiscopală din Constanța își va sărbători hramul.
Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 6, slujba de sfințire mică a apei, apoi, de la ora 6.30, Taina Sf. Maslu, iar de la ora 8 va oficia Sf. Liturghie.
Duminică, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma.
Cu această ocazie, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 8.15 slujba de sfințire mică a apei, urmată de Sf. Liturghie, la mănăstirea Bunavestire și Sf. Mc. Doctori fără de arginți Cosma și Damian, din localitatea Mircea Vodă, jud. Constanța.

Un film documentar religios va fi lansat vineri la Constanța.
Acesta se intitulează ”Preoții români – Jertfă și rugăciune pentru unire”.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17, la Centrul Jean Constantin, fostul cinematograf Republica, de pe Bulevardul Ferdinand.
Organizatorul este Patriarhia Română, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I – filiala Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura sâmbătă de la ora 9, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, de pe strada Nicolae Iorga, în colaborare cu Biserica Sf. Maria Egipteanca sau Capela Tinerilor, din stațiunea Mamaia.
Și parohia Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din cartierul Compozitorilor, Constanța va organiza o astfel de acțiune, duminică, de la ora 10.

Linia de autobuze RATC 5-40 va fi deviată timp de 2 zile.
Măsura este luată din cauza operațiunilor de reparație a carosabilului, pe strada Democrației, tronsonul cuprins între strada Șoseaua din Vii și strada Vârful cu Dor.
Astfel, linia 5-40 va fi deviată mâine și miercuri, în intervalul orar 08:00 – 17:00.
Autobuzele vor circula pe strada Pandurului – strada Meșterul Manole și retur pe strada Hatman Arbore.

Astăzi este Ziua Navigatorului.
Sărbătoarea a fost instituită de Organizaţia Maritimă Internaţională, la conferinţa de la Manila, din 2010.
Scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu.
Conform statisticilor, în ţara noastră există peste 33.000 de brevete şi certificate de navigatori.

4 din 10 copii români sunt săraci.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 70% dintre copii nevoiași trăiesc în zonele rurale iar numărul lor este cel mai mare din UE. Tara noastră are cei mai mulţi copii în sistemul de protecţie a copilului, deşi se înregistrează progrese în ceea ce priveşte transferul acestora de la îngrijirea instituţională la cea comunitară.
Inegalitatea are un efect profund asupra copiilor, împiedicând mobilitatea economică, cu potenţial de creştere pe termen lung.

Astăzi încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat cu proba la Limba și Literatura Română.
Potrivit Ministerului Educației, mâine este programată cea de a doua probă la Limba maternă, miercuri se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar joi, candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului.
Pe 4 iulie vor fi afișate rezultatele, iar pe 9 iulie se vor afișa notele finale după rezolvarea contestațiilor.
Anul acesta, în premieră, probele orale ale examenului de bacalaureat s-au desfăşurat în luna februarie.

Românii vor putea scăpa de electrocasnice vechi printr-un program similar cu Rabla.
Autorităţile s-au hotărât să ia măsuri după ce au constatat că doar o treime din deşeurile electrice şi electronice ajunge la centrele de colectare.
Cei care vor să scape de electrocasnicele vechi ar urma să primească un tichet a cărui valoare nu a fost stabilită încă.
Electronicele şi electrocasnicele ieşite din uz sunt însă o sursă mare de poluare, astfel că ele trebuie reciclate doar de specialişti.
Din anul 2020, ţintele de colectare a deşeurilor electronice şi electrocasnice vor fi şi mai mari, iar dacă nu le vom îndeplini riscăm amenzi de sute de mii de euro.

Vârsta de pensionare a femeilor ar putea fi redusă în funcţie de numărul de copii născuţi.
Așa prevede un proiect de lege înregistrat recent la Senat.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că intenţionează să crească natalitatea prin scăderea vârstei de pensionare cu 6 ani a mamelor cu trei sau mai mulţi copii.
Iniţiativa prevede că vârsta-standard de pensionare se va reduce cu câte doi ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de zece ani.

Consumul final de energie al României va fi în creştere până în anul 2021.
Potrivit unor statistici, cererea pentru populaţie va creşte uşor, însă consumul în economie se va majora cu 4,4%, anul acesta, faţă de anul trecut.
Pe primul loc vor fi gazele naturale, urmate de energia hidro, eoliană, în timp ce producţia de cărbune şi cea de energie nucleară vor stagna.

Cetăţenii europeni rezidenţi în Marea Britanie vor putea să se înregistreze din toamna acestui an pentru a obţine un permis de şedere permanentă după Brexit.
Cererile pentru permisul de şedere permanentă vor putea fi făcute online sau printr-o aplicaţie pe telefonul mobil.
În decembrie 2017, Londra şi Bruxelles-ul au încheiat un acord pentru a se garanta, după Brexit, păstrarea drepturilor acestor cetăţeni, ca şi ale britanicilor care trăiesc în restul Uniunii Europene.
Aproximativ patru milioane de cetăţeni europeni, dintre care peste 410.000 de români, trăiesc în Marea Britanie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept