Sâmbătă 23 iunie 2018

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în ca re Sfântul Arhanghel Gavriil binevesteşte preotului Zaharia că soția sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu zis al naşterii Sfântului şi Marelui Prooroc.
Denumită popular şi Drăgaica sau Sânzienele, sărbătoarea face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat personalităţii Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Naşterea, Soborul, Tăierea capului, precum şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.
Această sărbătoare se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie deoarece conform mărturiilor biblice, Sfânta Fecioară a rămas însărcinată cu Pruncul Iisus la data când Elisabeta, mama Sfântului Ioan, era însărcinată în luna a şasea.
Deşi are o bază biblică, sărbătoarea este atestată de-abia în secolele 4-5, deoarece trebuie să ţinem cont şi de perioada persecuţiilor care nu a permis dezvoltarea creştinismului.

Mâine, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ziua de mâine aduce aminte de momentul în care moaştele Sfântului au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către domnul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica MIRĂUŢILOR, pe atunci catedrală mitropolitană.
Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, precum şi moaştele Sfântului Ioan, care au fost readuse acasă în anul 1783.
La începutul Primului Război Mondial, sfintele moaşte au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română.
Ziua de mâine este sărbătorită cu mare cinste şi în Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este şi hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.
Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va răspunde invitației Inalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.
Tot mâine, de la ora 19.00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Mangalia.
Credincioșii vor putea cinsti Veșmântul Sfintei Cuvioasei Parascheva, adus spre închinare de la mănăstirea Dervent.
Acesta va rămâne în așezământul de cult de mâine seară până luni, la ora 12.00.

Tot mâine, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana.
Acesta a fost episcop de Remesiana, localitate la sud de Dunăre, timp de aproape 50 de ani, între anii 366-414.
Apoi a venit și a propovăduit creștinismul în provincia romană Sciția Minor și în Dacia Mediteraneană.
De asemenea a întemeiat câteva aşezări monahale, a înălţat numeroase biserici şi a împodobit sfintele slujbe cu cântări.
Una dintre cele mai frumoase cântări compuse de el este imnul, cu caracter dogmatic, intitulat: „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm”.
Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992, cu data de prăznuire 24 iunie.

Ziua Universală a Iei se sărbătorește mâine, 24 iunie.
Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
Cu acest prilej, Muzeul de Artă Populară din Constanța, va găzdui o expoziţie temporară intitulată „Tipologia iei”, ce reuneşte 12 cămăşi tradiţionale din toate zonele etnografice ale ţării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept