Știri 21 iunie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti duminică Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Cu acest prilej, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.
Tot duminică, de la ora 19.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Mangalia.
Credincioșii vor putea cinsti Veșmântul Cuvioasei Parascheva, adus spre închinare de la mănăstirea Dervent.
Acesta va rămâne în așezământul de cult de duminică seara până luni, la ora 12.00.

Românii ortodocși din orașul Koblenz, din Germania au o nouă biserică.
Credincioșii Parohiei ortodoxe române „Botezul Domnului” din Koblenz, în sud-vestul Germaniei, vor fi găzduiți, de la 1 iulie, într-o nouă biserică, monument de arhitectură al orașului.
Biserica a fost oferită de o parohie catolică și este ocrotită de Sfântul Mucenic Laurențiu, diaconul din Roma, fiind construită la începutul anilor 1200 pe ruinele unei biserici mai vechi.

Astăzi este Ziua mondială a Soarelui.
Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop principal popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.
Pe lângă aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice, căci data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară.
Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.

Astăzi este solstiţiul de vară.
Această zi este cea mai lungă din an şi este momentul care marchează începutul verii astronomice.
Astfel, durata zilei este de 15h 32m, iar durata nopţii de numai 8h 28m.
Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

O nouă formulă de tratament destinată adulţilor cu diabet zaharat de tip II a fost lansată pe piaţa românească.
Medicamentul presupune o singură administrare zilnică și astfel, se realizează, un control eficient al glicemiei.
Noua terapie se adresează pacienţilor care nu reuşesc să atingă ţinta de control glicemic cu tratamentul lor actual.

Refuzul unui loc de muncă de două ori ar putea să ducă la anularea ajutorului social.
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, un proiect legislativ potrivit căruia ajutorul social va fi sistat, dacă beneficiarii sunt apţi de muncă dar refuză o oportunitate de angajare sau un curs de formare profesională.
Ei vor mai putea depune un nou dosar pentru ajutor social după un an.
Potrivit proiectului, primăriile vor avea de întocmit un plan de activităţi sezoniere pe baza cererilor primite de la firmele care funcţionează pe raza localităţii respective şi care au nevoie de forţă de munca.
Proiectul legislativ va fi trimis Preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Tinerii care au împlinit 16 ani vor putea lucra pentru firme sau entităţi publice în baza unor contracte de internship.
Proiectul a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Cei care fac aceste stagii de practică vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de cel puţin jumătate din valoarea salariului minim brut, iar durata unui program de internship este de cel mult 720 de ore, pe parcursul a şase luni consecutive.
Perioada în care internul a desfăşurat activitatea în baza contractului se consideră vechime în muncă.
Proiectul de lege stabileşte, de asemenea, că numărul contractelor de internship desfăşurate simultan nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaţilor.

Legea care pedepsește antisemitismul cu închisoarea a fost adoptată, în timp record și unanimitate de Camera Deputaților.
Senatul adoptase luni proiectul care pedepsește drastic orice formă de antisemitism, cu închisoare de la trei luni la trei ani pentru promovarea în public,a unor idei, concepții sau doctrine anti-Semite.
De asemenea, se pedepseşte cu închisoare de la unul la cinci ani distribuirea de materiale antisemite și de la trei la zece ani inițierea, aderarea sau sprijinirea unei organizații cu caracter antisemit.

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul absenței medicamentelor necesare în tratamentul cancerului.
Acesta solicită lămuriri în acest sens Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolului 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii.

450 de pacienţi din Marea Britanie au murit într-un spital din cauza medicamentelor administrate necorespunzător.
Potrivit unui raport, decesele au avut loc în perioada 1989 – 2000, iar la acest număr s-ar mai adăuga încă 200 de morţi, susţine o organizaţie neguvernamentală.
Pacienţii au primit un număr mare de calmante deşi nu exista o justificare pentru acest lucru.
Premierul Theresa May le-a cerut scuze rudelor victimelor şi a cerut să se ia rapid măsuri.
Până acum, a fost identificat un singur medic responsabil, dar nici o acuzaţie oficială nu a fost lansată împotriva sa.

Aditivul E211 este deosebit de periculos pentru sănătate.
Acesta se foloseşte în calitate de conservant împotriva drojdiilor și bacteriilor în produsele acide.
E 211 se găsește în dressing-urile pentru salate, băuturi carbogazoase cu arome de citrice, gemuri, murături și condimente, măsline, produse din pește și gumă de mestecat. Medicii atrag atenția că, în combinaţie cu acidul ascorbic, benzoatul de sodiu și benzoatul de potasiu pot forma benzen, o substanță cancerigenă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept