Știri 19 iunie 2018

Constănțenii ar putea plăti facturi la întreținere mai mici cu aproximativ 10%.
Anunţul a fost făcut de către directorul tehnic al CET Palas, Monica Neacșu.
Motivul acestei scăderi îl constituie posibilitatea ca marii consumatori, cum ar fi CET-urile, să se racordeze direct la sistemul național de transport al gazelor naturale.
Astfel, din circuitul economic va dispărea distribuitorul, ce va implica renunţarea la costurile suplimentare.

Ungaria va apăra cultura creştină şi va interzice persoanele fără adăpost.
Proiectul de lege prin care în ultimii opt ani, Constituţia Ungariei ar putea să fie modificată pentru a şaptea oară, a fost completat cu acest amendament.
Potrivit acestui proiect, fiecare instituţie a statului maghiar trebuie să apere creştinismul, iar persoanele care nu au unde locui, vor fi practic interzise în Ungaria.
Amendamentul ar fi necesar, pentru că, potrivit expunerii de motive, „fără cultura creştină nu există nici Europa şi nici Ungaria”.
Parlamentul ungar ar urma să dea votul final referitor la modificarea Constituţiei miercurea viitoare.

România este pe primele locuri în Europa la poluarea aerului din interiorul clădirilor.
Este vorba în special de spaţiile publice, însă datele arată că ne confruntăm cu aceleaşi probleme şi în locuinţe.
Comisia Europeană susţine că petrecem între 60 şi 90% din viaţa noastră înăuntru – acasă, la birou, la şcoală – iar calitatea aerului din clădiri are un rol foarte important în sănătate. Directiva europeană în domeniu ne obligă ca în următorii 4 ani să avem aer mai curat în spitale, şcoli şi instituţii, iar în următorii 10 ani să rezolvăm şi situaţia apartamentelor.

Dependenţa de jocurile electronice a fost recunoscută ca tulburare mentală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază că diagnosticul de dependenţă este garantat când comportamentul jucătorilor este suficient de sever încât să determine deteriorări semnificative la nivel personal, familial, social, educaţional și ocupaţional.
Industria jocurilor electronice a declarat că poziţia OMS este contestabilă şi neconcludentă, dar specialiştii medicali susţin că în timp ce majoritatea jucătorilor nu-şi fac rău lor sau altora, unii sunt dependenţi şi trebuie trataţi ca atare.

Gazele naturale se vor scumpi din această iarnă.
Potrivit Directorului Departamentului de Comercializare Energie din cadrul Romgaz Vasile Ciolpan, în sezonul rece sunt folosite gaze naturale din producţia internă, iar preţul petrolului a crescut foarte mult în ultima perioadă.
Ministrul Energiei, Anton Anton, a susţinut cu aproximativ două săptămâni în urmă că preţul gazelor nu va creşte la iarnă, fără a-şi argumenta aprecierea.

Ministerul Educaţiei propune o schimbare majoră privind admiterea la liceu.
Acesta ar dori să nu se mai ţină cont de media celor patru ani de gimnaziu, ci să fie reintroduse tezele unice, care ar conta astfel în proporţie de 20 la sută din media de admitere la liceu.
Ministerul Educaţiei a propus această schimbarea asociaţiilor de părinţi.
Aceştia susţin propunerea în condițiile în care tezele sau examenele ulterioare din Evaluarea Naţională vor fi susţinute doar la materiile profilului pe care elevul doreşte să îl urmeze la liceu.

Portugalia a legalizat utilizarea canabisului în scopuri medicale.
Parlamentul portughez a aprobat un proiect de lege, ce prevede legalizarea medicamentelor pe bază de marijuana, dar nu şi cultivarea proprie de cannabis.
Astfel, conform proiectului, canabisul poate fi consumat numai în formă medicamentoasă, cu prescripţie medicală şi cumpărat din farmacii.
Medicamentele pe bază de marijuana sunt prescrise medical pentru a trata cancerul şi alte afecţiuni.
Proiectul legislativ urmează să fie semnat de preşedintele portughez, pentru a deveni lege.

Cuplurile homosexuale nu pot fi considerate familii.
Afirmația a fost făcută de Papa Francisc, într-o discuție organizată de Forumul Familiilor la Roma.
Liderul de la Vatican a subliniat faptul că ”familia formată dintr-un bărbat și o femeie este singura după chipul lui Dumnezeu”.

Japonia a votat pentru reducerea vârstei de majorat de la 20 la 18 ani.
Astfel, modificarea legislaţiei va permite japonezilor, să se căsătorească sau să obţină un paşaport fără consimţământul părinţilor.
Tinerilor majori li se va interzice în continuare consumul de băuturi alcoolice, fumatul şi jocurile de noroc, până după împlinirea vârstei de 20 de ani.
Partidul de guvernământ din Japonia consideră că reducerea vârstei de majorat va ajuta la revitalizarea unei societăţi în îmbătrânire, cu o rată a natalităţii în scădere.

Google va actualiza hărţile și va trimite pe străzile din România camere de luat vederi.
Maşinile Google Street View vor filma de săptămâna viitoare, timp de două luni în care vor insista pe fotografierea şoselelor şi a drumurilor care leagă localitățile.
De asemenea se vor face poze în Delta Dunării.
În perioada următoare, pe Google Maps vor fi publicate imagini Street View cu diferite obiective turistice din Transilvania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept