Știri 14 iunie 2018

Locuitorii orașului Năvodari sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta si Primaria Orasului Navodari organizeaza sâmbătă, o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din Năvodari, între orele 08.30- 13.30.

Linia RATC 100 se va prelungi până în stațiunea Mamaia.
Potrivit RATC, linia „100 Mamaia” va circula de sâmbătă și până pe15 septembrie pe traseul: Gara CFR – bulevardul Alexandru Lăpușneanu – City Park – stațiunea Mamaia până la Tabăra Turist, fiind deservită de 9 autobuze.
Acestea se vor afla pe traseu în intervalul orar 05:15 – 23:00, de luni până vineri, și între orele 05:45 – 23:00 sâmbătă, duminică și sărbătorile legale.
Abonamentele și gratuitățile emise pentru linia 100 sunt valabile și în stațiunea Mamaia.

Autobuzele etajate se întorc, din acest weekend, pe străzile Constanței.
Linia estivală „CiTy Tour”, va circula pe noul traseu: Gară CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Batrân – bd. Mamaia până la Tabăra Turist, din Stațiunea Mamaia.
Noua linie va fi deservită de șase autobuze etajate cu plecări din Mamaia (Tabăra Turist), astfel: în perioada 16 – 30 iunie, în intervalul orar 09:00 – 18:00; între 1 iulie – 31 august, între orele 09:00 – 22:00, iar în perioada 1 – 15 septembrie, în intervalul orar 09:00 – 18:00.

Angajaţii vor beneficia de tichete culturale în valoare de cel mult 150 de lei, de la 1 ianuarie 2019.
Ei vor putea astfel, să-şi achiţioneze bilete sau abonamente la spectacole, concerte, filme, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, sau pentru cărţi şi albume muzicale.
Prevederea este inclusă în proiectul de lege adoptat, ieri, de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
În acelaşi act normativ au fost incluse şi tichetele de masă, cele cadou, de creşă şi voucherele de vacanţă, care sunt deja în vigoare.

Părinții elevilor vor participa la cursuri de educație parentală.
Ministerul Educației propune introducerea educației parentale în fișele de post ale profesorilor, asistenților medicali și sociali, cu 2 ore pe săptămână alocate parentingului, care să fie incluse în normă.
În plus, se are în vedere ca fiecare părinte să participe la cursuri de educație parentală, în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învățământ.
Prevederile fac parte din proiectul de Strategie națională de educație parentală 2018-2025, pus în dezbatere publică până pe 10 iulie, pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro.

Elevii şi preşcolarii vor încheia mâine cursurile anului şcolar.
Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, Valentin Popa, anul şcolar 2018-2019 va începe pe 10 septembrie.
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă, în perioada 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019, vacanţa intersemestrială între 2 şi 10 februarie, iar vacanţa de primăvară, între 20 aprilie şi 5 mai.

Astăzi este Ziua mondială a donatorului de sânge.
Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari, dar și de a crește gradul de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an.

Două programe de interes naţional pentru persoanele vârstnice au fost aprobate ieri de Guvern.
Astfel, vârstnicii singuri vor putea fi îngrijiţi la domiciliu şi vor fi înfiinţate servicii de asistenţă socială în mai multe localităţi.
Guvernul a mai adoptat şi o schemă de ajutor de stat pentru cinematografia românească.
Acest ajutor este multianual și se va desfăşura până la finalul anului 2020 şi va avea un buget anual de 50 de milioane de euro.

Europarlamentarii au aprobat modul în care vor fi distribuite locurile rămase libere în legislativul comunitar, după Brexit.
Astfel, după alegerile parlamentare europene din mai, anul viitor, România ar urma să primească un mandat în plus, ajungând la 33 de eurodeputaţi.
Totodată, numărul total de europarlamentari ar urma să fie redus.
Numărul deputaţilor europeni este, în prezent, de 751, iar după Brexit va ajunge la 705.
Noua structură a Parlamentului European necesită acordul formal al liderilor europeni.

Scanerele corporale au fost introduse pe aeroportul Henri Coandă.
Senatorul Vasile Cristian Lungu este de părere că noile dispozitive aplică pasagerilor tehnologia microundelor, sunt invazive și afectează grav sănătatea și demnitatea umană.
El susține că tehnologia ar prezenta riscuri mari de sănătate pentru femeile însărcinate și copii.
Scanerele corporale vor fi introduse pe toate aeroporturile din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept