Știri 5 iunie 2018

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte duhovnicească.
Aceasta se intitulează “Scurta Ecclesiologie Augustiniană” și este semnată de protosinghel doctor Arsenie Obreja.
Alte cărți, bazate pe opera Fericitului Augustin și semnate de către părintele Arsenie Obreja, sunt: „Prietenia în viziunea Fericitului Augustin”, „Fericitul Augustin povățuitor al rugăciunii” și „Teme augustiniene”.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 17, la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Invitați vor fi Părintele Profesor Universitar Doctor Nechita Runcan, de la Universitatea Ovidius și Doctorand în Filozofie Victor Marola.
Evenimentul este organizat de ASCOR Constanța.

Astăzi este Ziua mondială a Mediului Înconjurător.
Această zi a fost instituită în anul 1972 la prima Conferinţă mondială a Naţiunilor Unite consacrată problemelor protecţiei mediului.
Astfel, peste 100 de ţări ale lumii marchează această zi prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător.

Tot astăzi este și Ziua Învăţătorului.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, această manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic și cultural, are loc anual, la 5 iunie și a fost stabilită prin lege în anul 2007.
Manifestările organizate în şcolile din învăţământul preuniversitar sunt, potrivit legii, „menite să pună în valoare tradiţia şi împlinirile şcolii româneşti“.
Cu această ocazie, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii abilitate ale statului pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.

Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii în tulburările de alimentaţie.
Potrivit unui studiu recent, 60% dintre persoanele care mănâncă în exces, au între 35 şi 60 de ani.
Tulburările de alimenație însă, pot apărea la orice vârstă.
Medicii avertizează că mâncatul în exces poate genera diabet de tip II, hipertensiune și boli cardiovasculare.

Asociaţia „Telefonul Copilului” a lansat campania: „Tu cum te simţi azi?”
Astfel, în cadrul acesteia, pot fi semnalate abuzurile comise asupra minorilor.
Asociaţia pune la dispoziţie, platforma online www.116111.ro, unde pot fi găsite informaţii utile, dar şi soluţii pentru copiii care au fost supuşi unui abuz sau hărţuirii pe internet.
De asemenea, este disponibilă și o aplicaţie pentru telefonul mobil- „HappyGraff”, ce are rolul de a oferi acces copiilor şi adolescenţilor la servicii de consiliere direct de pe telefonul mobil.
Aplicaţia mobilă şi este disponibilă în mod gratuit.

Ochelarii de soare fără filtru UV pot duce la afecțiuni grave ale ochilor.
Astfel, nerespectarea regulilor de protecţie pot provoca probleme oculare grave, cum ar fi cataractă, arsuri pe retină sau complicaţii oculare.
Specialiștii spun că, atunci când lentilele sunt colorate, pupila nu se mai închide, aşa cum se întâmplă natural pentru a proteja ochiul.
Oftalmologii recomandă respectarea standardelor europene, nivelul de protecţie, dar și cumpărarea ochelarilor de soare de la magazinele specializate.

Sărbătoarea Înălţării Domnului ar putea deveni zi nelucrătoare.
Un proiect de lege iniţiat de mai mulţi aleşi prevede ca şi Înălţarea Domnului, care se sărbătoreşte la 40 de zile după Paşte, să devină zi liberă.
Aceasta cade întotdeauna în ziua de joi, iar Guvernul intenționează să declare și ziua de vineri liberă.
Parlamentarii spun că este nevoie de mai multe zile libere pentru români, deoarece suntem pe ultimele locuri în Europa la zile libere.
Potrivit Codului muncii, în România sunt în prezent 12 (douăsprezece) zile libere.
Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost depus la Senat la finalul lunii trecute.

3% dintre copiii din mediul rural se duc întotdeauna flămânzi la culcare.
Potrivit unui raport, una din trei familii beneficiază de o formă de sprijin social, iar una din zece familii declară că are o singură sursă de venit și anume – alocaţiile copiilor.
În ceea ce priveşte educaţia, 1,5% dintre familii au cel puţin un copil care a abandonat şcoala în anul şcolar 2016-2017.
De asemenea, unul din cinci copii locuieşte în gospodării fără dotări sanitare, iar 3% dintre copii nu se spală niciodată pe dinţi. Totodată, raportul arată că una din cinci familii nu poate ajunge la medicul de familie.

Guvernul a extins, printr-o hotărâre, lista medicamentelor compensate şi gratuite cu alte 19 molecule inovative.
Acestea sunt necesare pacienţilor care suferă de boli grave, cum ar fi infecţia HIV/SIDA şi tratamentul post-expunere, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
El a adăugat că este vorba și despre diabetul zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator imune, pentru tratamentul bolnavilor incluşi în programul naţional de oncologie, în programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept