Sțiri 4 iunie 2018

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic , Atal, Camasie şi Filip.
Aceştia au făcut parte dintr-un grup de 36 de martiri, care au pătimit în secolul al 4-lea, într-o zi de 4 iunie, în cetatea Noviodunum din nordul Dobrogei, astăzi oraşul Isaccea din judeţul Tulcea.
După martiraj, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în cripta unei basilici de dimensiuni impunătoare de pe teritoriul localităţii Niculiţel de astăzi, iar pe peretele de lângă intrare, a fost inscripţionat textul Martirii lui Hristos, şi numelor lor, în ordinea în care sunt cinstiţi astăzi.
În aceeaşi criptă s-au găsit şi osemintele altor 2 bărbaţi, probabil martirizaţi mai înainte, prin secolul al 3-lea.
În anul 1971, cripta martirilor a fost descoperită cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente.
Doi ani mai târziu, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în biserica mare a mânăstirii Cocoş din apropierea Niculiţelului, unde se cinstesc şi astăzi.

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Acesta are o durată variabilă şi începe în fiecare an după prima Duminică de la Rusalii.
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie. Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Acest post este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica a rânduit dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, astăzi, precum şi în ziua cinstirii Sf. Apostol Bartolomeu și Barnaba, pe de 11 iunie.
Totodată, Biserica a rânduit dezlegare la peşte şi în ziua cinstirii Sfântului Apostol Iuda, rudenia Domnului, de pe 19 iunie.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte duhovnicească. Aceasta se intitulează “Scurta Ecclesiologie Augustiniana” si este semnată de protosinghel doctor Arsenie Obreja. Evenimentul se va desfășura miercuri, de la orele 17, la Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, în prezenta Inalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Invitați vor fi Parintele Profesor Universitar Doctor Nechita Runcan, de la Universitatea Ovidius și Doctorand în Filozofie Victor Marola.
Evenimentul este organizat de ASCOR Constanta.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru toată țara.
Aceasta este valabilă pană la ora 21.
Astfel, în intervalul menționat, va ploua în sudul și centrul țării, precum și în zonele de deal și de munte.
Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină.
În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse.
De asemenea, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Zeci de orfelinate vor fi închise până în anul 2020.
O treime dintre copiii instituţionalizaţi ar urma să fie integraţi într-un mediu familial.
Potrivit UNICEF, în România se aflau, anul trecut, în centre de plasament, peste 20.000 de copii, numărul acestora fiind, însă, de cinci ori mai mic decât în anul 1990.

Legislația bavareză impune afișarea crucii în toate birourile administrației din land.
Măsura a fost luată pentru a reflecta „identitatea culturală”, în contextul în care bavarezii continuă să conteste politica Berlinului privind multiculturalismul și cea a „ușilor deschise” pentru migranți.
Bavaria rămâne o regiune majoritar creștină.
În 2016, jumatate din populația landului s-a descris ca fiind romano-catolică, iar 18% dintre cei chestionați s-au declarat protestanți.

Danemarca a interzis vălul islamic, dupa Franța și Austria. Majoritatea parlamentarilor danezi a votat în favoarea interzicerii anumitor tipuri de veșminte care acoperă chipul în public, de la 1 august.
Potrivit proiectului de lege, cei care încalcă prevederile vor risca o amendă de 134 de euro.

Portugalia a respins legalizarea eutanasiei.
Decizia legiuitorilor pune capăt procesului parlamentar de dezincriminare a morții asistate, în Portugalia, țară în care 81% dintre locuitori se declară catolici.
Înaintea votului, mai multe organizații anti-avort au demonstrat în fața parlamentului din Lisabona.
Eutanasia solicitată de către pacient este legală în state europene ca Belgia, Olanda și Luxemburg.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept