Știri 30 mai 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sfânta Liturghie, de la ora 7:30, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Vineri, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sf. Iustin Martirul și Filosoful.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 7.30 slujba de sfințire a apei, urmată de Sf. Liturghie, la paraclisul mănăstirii Galeșu-Poarta Albă, închinat Sf. Iustin.
Duminică, la ora 23, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la biserica Sfinții 4 martiri de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip, din cartierul Faleză Nord, cu prilejul hramului.

Astăzi va avea loc lansarea unei lucrări unicat, semnată de comandor doctor Ioan Damaschin.
Aceasta se intitulează „Domnitorii români ctitori la Sf. Munte Athos“.
Lucrarea îi prezintă pe toţi cei aproximativ 100 de domnitori români din Ţara Românească şi Moldova, care, timp de peste 500 de ani, au ctitorit cele 20 de mănăstiri de la Sf. Munte Athos.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17.30, la Curtea Brâncovenească și va fi prezentat de directorul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand 1“, dr. Costin Scurtu, iar invitatul de onoare al evenimentului va fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Intrarea va fi liberă.

Biserica Ortodoxă a respins, din nou, legalizarea parteneriatelor civile.
Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței de lucru a Sf. Sinod de săptămâna trecută.
Potrivit unui comunicat, legalizarea parteneriatelor civile va conduce la încurajarea și legalizarea concubinajului, precum și la deresponsabilizarea partenerilor de viață, în detrimentul interesului major al copiilor.
Respingerea parteneriatelor civile este și poziția tuturor Bisericilor Ortodoxe, exprimată la Sfântul și Marele Sinod din Creta din anul 2016.
Poziția Bisericii vine după ce în ultimele luni a existat o avalanșă de propuneri legislative de legalizare a parteneriatului civil, inclusiv între persoane de același sex.

Elevii vor avea o nouă zi liberă vineri, 1 iunie, de Ziua Copilului.
Nu se vor face cursuri nici pe 5 Iunie, de Ziua Învăţătorului, când în unităţile şcolare se vor desfăşura alte activităţi specifice.
Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, vacanţa de vară începe pe 16 iunie şi se încheie pe 9 septembrie.

Un nou ghișeu cu programare online a fost deschis la nivelul Compartimentului Înmatriculări din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Constanța.
Cei interesați se pot prezenta la data și ora decisă, pentru maxim 5 minute.
Programarea online se poate face pe site-ul Prefecturii, prefectura-ct.ro, la ghișeele 2 și 3.
La ghișeul numărul 2 sunt locuri disponibile inclusiv pentru ziua de mâine.
Prezentarea online se face pe baza rezervării emisă de aplicația informatică.

Ziua Mondială fără tutun va fi marcată și la Constanța.
Mâine vor fi organizate acțiuni de informare și educare în școli și în comunitate.
Centrul Antidrog Constanța vrea să atragă astfel, atenția, asupra efectelor pe care fumatul le are asupra sănătății.
Organizația Mondială a Sănătății propune ca temă, pentru ediția de anul acesta, „Tutunul și bolile cardiovasculare”.
Specialiștii spun că milioane de oameni mor din cauza infarctului, iar fumatul este unul dintre factorii de risc.

Proiectul de lege, prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală vor putea scăpa de răspunderea penală, a trecut de Senat.
Propunerea legislativă a deputatului Cătălin Rădulescu vizează persoanele care achită integral prejudiciul, plus 50% penalități, în timpul anchetei.
De asemenea, se poate semna un angajament în care acuzatul se obligă să restituie banii în unul sau cel mult trei ani.

Austria elimină beneficiile sociale pentru străinii care nu vorbesc germana sau engleza.
Potrivit guvernului de dreapta, protecția minimă din Austria, un tip de venit lunar menit să garanteze un venit minim de bază, va rămâne la nivelul de 863 de euro.
Astfel, străinii fără cunoștințe medii de germană sau cunoștințe avansate de engleză vor primi cu 300 de euro mai puțin.
Organizațiile caritabile au criticat tratamentul diferit pentru străini și familiile mai mari.
Guvernul intenționează să reducă alocațiile pentru copiii din străinătate a căror părinți lucrează în Austria și să interzică vălul islamic în școlile elementare și centrele de zi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept