Știri 29 mai 2018

Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri pe Sf. Iustin Martirul și Filosoful.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8, Sf. Liturghie la paraclisul mănăstirii Galeșu-Poarta Albă, închinat Sf. Iustin.
Apoi, de la ora 17, Ierarhul nostru va săvârși o slujbă de binecuvântare a lucrărilor la biserica Sf. Mc. Filofteea din zona Doraly Mall.
Duminică, la ora 23, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sfinții 4 martiri de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip, din cartierul Faleză Nord, cu prilejul hramului.

O conferință dedicată mitropolitului Visarion Puiu va avea loc miercuri la Constanța.
Aceasta se intitulează ”Mitropolitul Visarion Puiu, fondator și consolidator al Marii Uniri” și va fi susținută de colonel Dumitru Stavarache, membru al Comisiei Române de Istorie Militară.
Totodată, el este și fondatorul și președintele de onoare al Asociației ”Visarion Puiu”.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.
Organizatorii sunt prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu și Asis. Univ. dr. Ionuț Chircalan.

Mâine va avea loc lansarea unei lucrări unicat, semnată de comandor doctor Ioan Damaschin.
Aceasta se intitulează „Domnitorii români ctitori la Sf. Munte Athos“.
Lucrarea îi prezintă pe toţi cei aproximativ 100 de domnitori români din Ţara Românească şi Moldova, care, timp de peste 500 de ani, au ctitorit cele 20 de mănăstiri de la Sf. Munte Athos.
Evenimentul se va desfășura de la orele 17.30, la Curtea Brâncovenească și va fi prezentat de directorul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand 1“, dr. Costin Scurtu, iar invitatul de onoare al evenimentului va fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Intrarea va fi liberă.

Unul din 5 români este rezident în alte state ale Europei.
România este țara cu cea mai rapidă creștere în ultimii 10 ani ca pondere a cetățenilor plecați să trăiască în altă țară.
Cel mai redus procent al rezidenților este în Germania (1%), Marea Britanie (1,1%), Suedia și Franța (ambele cu câte 1,3%). 72% dintre românii rezidenți în alte state membre sunt angajați.

Valabilitatea paşaportului simplu electronic va creşte de la 5 la 10 ani.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege în calitate de for decizional.
Prin emiterea acestui act normativ se urmăreşte fluidizarea activităţii serviciilor de paşapoarte, prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor.
Valabilitatea paşaportului simplu electronic va fi în continuare de trei ani pentru cei care nu au împlinit 12 ani şi de cinci ani pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

Prima Casă ar putea deveni program social.
Aceasta este recomandarea Băncii Naţionale a României care cere Guvernului revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.
Creșterea gradului de îndatorare a populației este un motiv de îngrijorare pentru BNR deoarece acesta poate fi „o provocare la adresa stabilităţii financiare“.
Comparativ cu anul trecut, valoarea medie a garanțiilor acordate pentru creditele „Prima Casă“ a înregistrat o creștere de 7%, iar ponderea imobilelor noi achiziționate prin Program a atins 60%.

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se poate depune și la primărie.
Facilitatea este valabilă pentru cei care au domiciliul într-o localitate în care nu există o unitate teritorială ANAF.
Totodată, până pe 15 iulie, contribuabilii primesc îndrumare și asistență, pentru a completa și depune corect formularul.
Declarația unică trebuie depusă până la 15 iulie, de cei care obțin venituri și din alte surse decât salariul.

Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru legalizarea avortului în cadrul unui referendum.
Purtătorul de cuvânt al unei campanii pro-viață a numit referendumul „o tragedie de proporții istorice”.
În prezent, legislația irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord și Malta.
Violul, incestul sau malformația fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.

Mașinile electrice vor fi dotate cu sisteme de zgomot până în iulie 2019.
Specialiștii spun că acestea sunt prea silențioase, ceea ce poate favoriza accidentele.
Ei mai sunt de părere că este nevoie de un astfel de sistem pentru că maşinile electrice sunt mult mai puternice decât cele cu motoare clasice.
Potrivit sondajelor, la nivel european, 53% dintre cei intervievați apreciază silențiozitatea mașinilor electrice, iar 70% cred că acesta este un avantaj pentru șoferi.
În România, autoturismele electrice și hibrid reprezintă aproximativ 2% din totalul pieței auto.

România a înregistrat cea mai mare creştere la preţul pentru un litru de combustibil, din Europa, în ultimele 5 luni.
Dacă la începutul anului, 1 litru de benzină costa 5,16 lei, la jumătatea acestei luni, prețul a ajuns la 5,72 de lei.
Datele statistice arată că este vorba despre o creştere de 11,8 la sută, iar în cazul motorinei, avansul este de 11%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept