Știri 25 mai 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvărși astăzi, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Filofteea din zona Doraly Mall, de la orele 18.
Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile și îl va cinsti pe Sf. Ioan Rusul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va oficia mâine Sf. Liturghie la mănăstirea Sf. Ioan Rusul, din apropierea localității Palazu Mic, urmată de slujba de pomenire a morților la Moșii de vară.
Duminică, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel de la ora 8.15, urmată de slujba Vecerniei și va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, ce simbolizează „limbile de foc” ale Duhului Sfânt, pogorâte peste Apostoli.
A doua zi după Rusalii, Biserica va prăznui Sfânta Treime.
Astfel, luni, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi va participa la Sfânta Liturghie cu prilejul hramului Sfânta Treime, oficiată în localitatea Botuş, din jud. Suceava.
Marți, Ierarhul nostru va oficia, de la ora 8.30, Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Rusul din orașul Ovidiu, lângă podul de cale ferată.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ”Cum ne ajutăm copiii să-și dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți?” și va fi susținută de psihoterapeutul Irina Petrea.
Evenimentul se va desfășura luni, la Casa de Cultură din Constanța, de la orele 17.
Conferința este organizată de Școala Brâncovenească, iar intrarea va fi liberă.

O nouă sărbătoare a fost introdusă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
Este vorba despre Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului – „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț.
Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, a fost reiterată poziția Bisericii Ortodoxe Române privind legalizarea parteneriatelor civile, având în vedere faptul că aceasta va conduce la încurajarea și legalizarea concubinajului, precum și la deresponsabilizarea partenerilor de viață, în detrimentul interesului major al copiilor.
Tot în cadrul ședinței de lucru, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, ca Episcop de Bălți.

Autobuzele RATC vor circula în regim de week-end în minivacanța de Rusalii.
Astfel, acestea se vor afla pe traseu în intervalul orar 5:45 – 23:00.
Duminică și luni, autobuzele care deservesc linia 3B (Târg Legume), vor avea curse la orele 06:00;12:00 și 18:00.
Chioșcurile de bilete vor funcționa după program normal.

Podul de la Agigea se va închide din nou.
Motivul îl constituie demontarea macaralelor şi utilajelor, care au lucrat la reabilitarea lui, anunţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Data închiderii podului nu a fost încă stabilită.

Pensiile se vor mări cu 10% de la 1 iulie.
Anunțul a fost făcut de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a dat asigurări că nu vor fi probleme în privinţa plăţii pensiilor şi salariilor.
El a mai spus că impactul bugetar aferent tuturor măsurilor anunţate a fost prevăzut în bugetul pe 2018.

Proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc a fost dezbătut de plenul Senatului.
Toate grupurile parlamentare, cu excepţia UDMR, s-au pronunţat împotriva documentului.
UDMR susţine că propunerile nu urmăresc modificarea graniţelor ţării, ci doar autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.
Votul în Senat este prevăzut pentru săptămâna viitoare.

Cei mai mulți dintre români se tratează acasă.
Potrivit unui studiu, peste 90% dintre respondenţi au declarat că au un medic de familie, iar o treime au mers la medic doar când au fost bolnavi sau în urmă cu mai mult de un an.
De asemenea, mai mult de jumătate se tratează cu analgezice şi antibiotice atunci când au dureri dentare, iar 73% au declarat că iau un analgezic dacă au dureri de cap, chiar dacă durerea este acută şi durează de câteva zile.
Studiul mai arată că, în privința problemelor dentare, mai mult de jumătate se tratează singuri şi nu merg la dentist de la primele simptome stomatologice.

Irlanda organizează, astăzi, un referendum pe tema legalizării totale a avortului.
În prezent, întreruperea de sarcină este interzisă, cu excepţia cazurilor în care este pusă în pericol viaţa mamei.
Violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de avort, o infracţiune pasibilă cu pedeapsa de până la 14 ani de închisoare.
Organizarea referendumului a fost o promisiune a premierului Leo Varadkar, care a apreciat legislația actuală ca fiind “prea restrictivă”.
Votul va avea loc cu câteva săptămâni înainte de vizita Papei Francisc în Irlanda cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor, pe 25 şi 26 august, la Dublin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept