Știri 24 mai 2018

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvărși mâine, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Filofteea din zona Doraly Mall, de la orele 18.
Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile și îl va cinsti și pe Sf. Ioan Rusul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va oficia sâmbătă Sf. Liturghie la mănăstirea Sf. Ioan Rusul, din apropierea localității Palazu Mic, urmată de slujba de pomenire a morților la Moșii de vară.
Duminică, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel de la ora 8.15,
urmată de slujba Vecerniei și va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, ce simbolizează „limbile de foc” al Duhului Sfânt, pogorâte peste Apostoli.
A doua zi după Rusalii, Biserica va prăznui Sfânta Treime.
Astfel, luni, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi va participa la Sfânta Liturghie cu prilejul hramului Sfânta Treime, oficiată în localitatea Botuş, din jud. Suceava.
Marți, Ierarhul nostru va oficia, de la ora 8.30, Sf. Liturghie la biserica Sf. Ioan Rusul din orașul Ovidiu, lângă podul de cale ferată.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ”Cum ne ajutăm copiii să-și dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți?” și va fi susținută de psihoterapeutul Irina Petrea.
Evenimentul se va desfășura luni, la Casa de Cultură din Constanța, de la orele 17.
Conferința este organizată de Școala Brâncovenească, iar intrarea va fi liberă.

Preţul energiei pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,5 %, după 1 iulie.
Valorile preţului maxim pentru serviciul universal au fost aprobate marți.
Potrivit ANRE, în trei zile lucrătoare de la data aprobării, furnizorii trebuie să transmită, spre avizare, preţurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.
Totodată, ANRE notează că un client casnic îşi poate schimba oricând şi fără costuri furnizorul de electricitate.

Uniunea Europeană va lansa de anul viitor proiecte-pilot pentru crearea de universităţi europene.
Acestea ar încuraja inovaţia şi excelenţa, ar spori mobilitatea studenţilor şi profesorilor şi al facilita învăţarea de limbi străine.
Potrivit Comisiei Europene, formarea unor reţele de instituţii de învăţământ superior va permite obţinerea unei diplome combinând studii în mai multe ţări din blocul comunitar.
Punerea deplină în aplicare a iniţiativei ar urma să aibă loc în 2021, după experienţa proiectelor-pilot.

Garda de Coastă Constanţa va putea preveni eventualele fluxuri migraţionale cu ajutorul unui avion.
Directorul Gărzii de Coastă, Laurenţiu Cicu, a precizat că aeronava de mici dimensiuni este dată cu titlu gratuit pe o perioadă de trei luni.
Avionul va survola zonele cu potenţial migraţional, în special în zona economică a Turciei şi Bulgariei.
În Constanţa, anul trecut, Garda de Coastă a înregistrat, în cele trei luni, peste 500 de migranţi ilegali, în vreme ce numărul acestora a fost de 500 pe zi în Grecia şi 1.500 pe zi în Italia.

Legea europeană privind protejarea datelor personale intră de mâine în vigoare.
Firmele care nu au grijă de datele personale ale angajaților și clienților riscă amenzi uriașe, de până la 4 la sută a din cifra de afaceri.
Astfel, firmele de telefonie mobilă, cele de sondaje sau băncile își vor putea suna clienții pentru oferte noi doar dacă aceștia sunt de acord să le fie folosite numărul de telefon și datele personale.
Noile reguli vor afecta vânzările online, care ar putea să scadă vânzările cu până la 10%, spun patronii.
Specialiștii în securitate cibernetică spun însă că firmele trebuie să fie atente ca datele pe care le dețin să nu fie furate de hackeri și făcute publice.

Poliţia Română atrage atenţia asupra pericolelor la care se expun copiii atunci când navighează pe internet, dar şi cu privire la fenomenul de bullying, adică agresiunile fizice și psihice asupra elevilor.
Zilele trecute au fost depuse la Senat mai multe propuneri de lege care să combată fenomenul bullyingului.
Cele mai frecvente cazuri apar la şcoală, iar victimele sunt de regulă copii care pot fi vulnerabili.
Statistica mai arată că peste jumătate din elevi au acceptat să se împrietenească online cu persoane pe care nu le cunoşteau în realitate, iar 38% din participanţii la studiu declară că jumătate din prietenii din mediul online nu le sunt cunoscuţi.

Două treimi dintre șoferi vorbesc la telefon atunci când conduc.
Experții avertizează că riscurile sunt foarte mari, iar sancțiunile prea mici.
Amenda pentru folosirea telefonului mobil la volan este de maxim 435 de lei.
Poliția încurajează raportarea acestor încălcări ale legii la numărul de urgență 112.
Anul trecut, poliția a sancționat peste 50 de mii de șoferi pentru că au vorbit la telefon în trafic.

Românii care lucrează în diaspora ar putea veni acasă pe banii statului, pentru a-și vedea copiii.
Proiectul de lege, inițiat de deputata Carmen Eleonora Hărău a fost depus la Senat zilele trecute.
Potrivit acesteia, plecarea părinților peste hotare a modificat mult sfera relațională a copiilor, determinând schimbări importante în volumul și în calitatea comunicării acestora.
În România sunt peste 97.000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, conform datelor de la Ministerul Muncii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept