Știri 18 mai 2018

Biserica Ortodoxă îi va cinsti luni pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena.
Cu acest prilej, duminică, de la ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare” din apropierea localității Costinești.
Apoi, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va conduce procesiunea cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța.
Luni, de la ora 8.45, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali.

Constănțenii sunt invitați la Festivalul Coral-Tradițional dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai orașului Constanța.
Evenimentul se va desfășura marți, de la orele 18, la Casa de Cultură.
Își vor da concursul: Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare” al Arhiepiscopiei Tomisului și Corul de copii „Belcanto” al Școlii generale nr. 39 – Nicolae Tonitza din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Noaptea Muzeelor se va desfășura în acest week-end.
Ziua internaţională a muzeelor este marcată în acest an, mâine, în peste 180 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi din ţară, unde intrarea va fi gratuită.
Vor avea loc concerte şi diverse evenimente interactive.
În Constanța, va fi deschis și Acvariul din fața Cazinoului, în schimb Microrezervația va fi închisă.
De asemenea, și Muzeul Militar Național, Ferdinand I, va fi închis în Noaptea Muzeelor.
Proiectul este iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

Două linii de autobuze RATC vor circula în Noaptea Muzeelor.
Este vorba despre liniile 2-43 și 5-40, care se vor afla pe traseu până noaptea la ora 2.00, din 30 în 30 de minute.
De asemenea, RATC introduce în circulație linia turistică CiTy Tour pentru Zilele orașului Constanța.
Astfel, de mâine și până luni, linia turistică va fi deservită de 2 autobuze etajate în program 09:00 – 18:00, cu plecări din Gară CFR, până la Tabăra Turist din Stațiunea Mamaia.
Călătorii vor putea vizita și Bricul Mircea, care se va afla la dana de pasageri din apropierea staţiei „Cuibul Reginei”.
Programul de vizitare începe mâine între orele 15.00 – 18.00 şi continuă duminică, şi luni, între orele 09.00-18.00.

România şi Republica Moldova vor să elimine tarifele de roaming.
Această temă a fost discutată la Chişinău, în cadrul unei întrevederi între ministrul român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi premierul moldovean, Pavel Filip.
În acest fel, oamenii ar simţi mesaje clare de apropiere, a spus premierul Filip, citat într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.
Republica Moldova, împreună cu alte ţări membre ale Parteneriatului Estic, poartă discuţii şi în privinţa posibilităţii eliminării tarifelor de roaming cu statele membre ale Uniunii Europene, însă, deocamdată, este vorba de un proiect de perspectivă.

Numărul cazurilor de hipertensivi a crescut în țara noastră.
Studiile derulate în ultimii 12 ani arată o creştere a numărului de hipertensivi, pe fondul creşterii fenomenului de obezitate în rândul populaţiei, dar şi a consumului de sare.
Specialiştii propun autorităţilor luarea unor măsuri de reducere a procentului de sare din pâine şi din alimentele procesate.
Românii consumă peste 12 grame de sare pe zi, iar hipertensivii, 14.
În mod normal, se recomandă maxim 5 grame, iar pentru hipertensivi, 3 – 4 grame, în decurs de 24 de ore.

Programul „Litoralul pentru toţi” a început în această săptămână şi se va derula până pe 14 iunie.
În această perioadă, turiştii pot beneficia de cazare la mare plătind între 159 şi 605 de lei pentru o săptămână de vacanţă, tarife mai mici cu până la 70 la sută faţă de cele din vârf de sezon.
În program s-au înscris 36 hoteluri de pe litoral, care pun la dispoziţie un număr de 2.200 de locuri în fiecare dintre cele cinci serii.

Mii de tone de alimente contrafăcute sunt vândute în toată Europa.
Printre cele mai falsificate sunt tonul, mierea, laptele, uleiul de măsline, dar și vinul și sucurile.
În magazine se vinde și carne veche care a fost injectată cu substanţe chimice pentru a părea proaspătă.
Specialiștii spun că un preț prea mic nu poate garanta întodeauna un produs de calitate.
Autoritățile europene au descoperit 178 de cazuri de fraudă în care au fost implicați producătorii din industria alimentară, numai anul trecut.
Anual, frauda depăşeşte 200 de milioane de euro la nivelul Uniunii Europene, arată un raport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept