Știri 17 mai 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Domnului.
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.

Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Patriarhia Română a anunțat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Biserica Ortodoxă îi va cinsti luni pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena.
Cu acest prilej, duminică, de la ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare” din apropierea localității Costinești. Apoi, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va conduce procesiunea cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța.
Luni, de la ora 8.45, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali.

Trei martiri au fost introduși în calendarul Bisericii Ortodoxe a Serbiei.
Este vorba despre Grigorije de Peć, Vasilije de Peć și Bosiljka Rajičić.
Aceștia au fost martirizați după ce au refuzat să se convertească la islam.
Hotârârea canonizării a fost adoptată de Sfântul Sinod în ședința desfășurată în perioada 28 aprilie-10 mai.
Sf. Grigorije de Peć va fi cinstit pe 22 ianuarie, Sf. Vasilije de Peć, pe 29 aprilie, iar Sfânta Bosiljka Rajičić, pe 13 octombrie.

Dan Puric revine la Constanța.
Acesta va susține un spectacol intitulat ”Acești români fantastici”, împreună cu actorii Ovidiu Cuncea, Amalia Ciolan și Beatrice Rubică.
Piesa de teatru este scrisă și regizată de Dan Puric.
Evenimentul se va desfășura joi, de la orele 19, la Casa de Cultură din Constanța.
Biletele se găsesc la toate parohiile din orașul Constanța.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii, roagă constănțenii care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, în intervalul orar 09:00-13:00.
De asemenea, duminică, de la ora 11, se va desfășura o acțiune de donare de sânge la biserica Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica, de pe strada Eduard Caudella, zona Energia.

Noaptea Muzeelor se va desfășura în acest weekend.
Peste 180 de muzee din România, vor organiza expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive, iar intrarea este gratuită. Totodată, peste 30 de muzee din toată țara vor putea fi explorate prin tururi interactive, disponibile gratuit prin aplicația Questo.

Facebook a făcut publice informaţii privind conţinutul considerat inadecvat, depistat şi eliminat de pe platforma de socializare.
Rețeaua de socializare arată că sistemele sale automatizate au devenit mai eficiente în depistarea violenţelor explicite, a spamurilor şi a elementelor de conţinut sexual, dar sunt insuficiente, în cazul unor probleme mai noi, precum discursul ce instigă la ură.
În ceea ce privește utilizarea nepotrivită a acestor sisteme, compania afirmă că nu deţine informaţii de încredere şi, deşi are 17.000 de angajaţi care monitorizează aceste probleme, numeroase postări nocive trec neobservate.

PSD renunță temporar la mitingul pentru familie.
Referendumul pentru famiie trebuia să aibă loc luna viitoare, dar potrivit acestora, ideea organizării unui miting nu este abandonată definitiv.
Președintelui Klaus Iohannis a spus că refuză promulgarea legii referendumului și atacă actul normativ la Curtea Constituțională.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept