Știri 16 mai 2018

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697, în ținutul Botoșanilor.
A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni, fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a mers la Schitul Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie.
Cuviosul Sila a fost numit stareț de către Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1783 după ce s-a nevoit 70 de ani la schitul Sihăstria Putnei, unde l-a numit stareț pe Cuviosul Natan.
Acesta s-a născut în anul 1717, în Pașcani și a fost mai întâi eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit preot.
A fost un duhovnic foarte înţelept, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui Mitropolit Iacob Putneanul.
Cuviosul Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală.
A fost egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie de lângă Suceava, de unde a trecut apoi la Mănăstirea Râșca.
După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie și primind de la Dumnezeu darul înainte-vederii.
A trecut la cele veșnice pe 16 decembrie 1784.
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan au fost canonizați de Sf. Sinod în vara anului 2016.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Înălțarea Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi o slujbă de priveghere la Mănăstirea Stejaru, de lângă localitatea Saraiu, de la orele 18.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 8:45 la biserica Sf. Treime și Înălțarea Domnului, din parcul Casei de Cultură din Constanța.
Apoi va lua parte la ceremoniile religioase și militare dedicate Zilei Eroilor.

Dan Puric revine la Constanța.
Acesta va susține un spectacol intitulat ”Acești români fantastici”, împreună cu actorii Ovidiu Cuncea, Amalia Ciolan și Beatrice Rubică.
Piesa de teatru este scrisă și regizată de Dan Puric.
Evenimentul se va desfășura joi, de la orele 19, la Casa de Cultură din Constanța.
Biletele se găsesc la toate parohiile din orașul Constanța.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine roagă constănțenii care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face in zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, în intervalul 09:00-13:00.
De asemenea, duminică, de la ora 11, se va desfășura o acțiune de donare de sânge la biserica Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica, de pe strada Eduard Caudella, zona Energia.

Noaptea Muzeelor se va desfășura în acest weekend.
Peste 180 de muzee din România, vor organiza expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive, iar intrarea este gratuită.
Totodată, peste 30 de muzee din toată țara vor putea fi explorate prin tururi interactive, disponibile gratuit prin aplicația Questo.

Zilele acestea se desfășoară Săptămâna Naţională a Voluntariatului la Constanţa.
Peste 3.000 de copii şi adolescenţi vor fi implicaţi în acţiuni culturale, sociale şi sportive.
Mâine, peste 150 de tineri vor participa la activităţi sportive pe plajă, iar vineri va fi organizată o acţiune de ecologizare la Stadionul Farul.
Seria acţiunilor dedicate voluntariatului se va încheia luni, la Constanţa, cu o paradă a educaţiei şi sportului în cadrul zilelor oraşului.

Elevii slabi sunt descurajați să se înscrie la examenele de absolvire.
În fiecare an, peste 33 de mii de elevi de clasa a opta renunţă la examenul de Evaluare Naţională, mulţi dintre ei la presiunea profesorilor sau a directorilor de şcoli.
Mai multe asociaţii nonguvernamentale atrag atenţia că elevilor slabi li se interzice participarea la examen pentru a nu “trage în jos” media pe şcoală.
O scrisoare semnată de aproape 100 de asociaţii a fost transmisă Guvernului şi mai multor parlamentari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept