Știri 14 mai 2018

Locuitorii din Medgidia sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta organizează miercuri o acţiune de donare de sânge, la Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel, din Medgidia, între orele 08.30- 13.30.
Totodată, Centrul roagă constănțenii care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face in zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, în intervalul 09:00-13:00.

Ministerul Educației recrutează profesori pentru un proiect pilot pe bani europeni.
Pe lângă salariul de profesor, dascălii pot câştiga până la 4.000 de lei lunar, dacă aleg să se implice în proiectul CRED, de formare a 55.000 de cadre didactice.
Principalul obiectiv este pregătirea profesorilor pentru a preda prin metode moderne, care să pună accent pe dezvoltarea competentelor cheie ale elevului, pe înţelegere, nu pe memorarea informaţiilor.
Vor fi puse la dispoziţia profesorilor peste 7.000 de noi materiale didactice interactive.
De asemenea, programul urmăreşte predarea interdisciplinară.

Rata abandonului școlar a scăzut ușor.
Aceasta este de 26,6% în zonele rurale din România, 17,4% în oraşe mici şi suburbii şi scade la 6,2% în municipii, relevă o statistică transmisă de organizaţia Salvaţi Copiii.
Deşi rata de părăsire timpurie a şcolii a scăzut uşor, de la 19% în 2015 la 18,3% în 2017, obiectivul naţional în cadrul strategiei Europa 2020 este de 11,3%.
Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă în acest context că va deschide alte şase servicii de pregătire ante-preşcolară, preşcolară şi şcolară în judeţele Mureş, Braşov, Vaslui, Hunedoara, Dâmboviţa şi Suceava, prin proiectul „Viitor prin şcoală!”.

Medicamentele de ultimă generație ajung greu sau niciodată în țara noastră.
În ultimii trei ani, Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat aproape 350 de tratamente noi, iar în România lista de medicamente compensate a fost actualizată cu de două ori mai puţine medicamente de ultimă generaţie.
Din totalul de medicamente noi intrate pe lista compensatelor în ultimii patru ani, cele mai multe au fost destinate bolilor oncologice, urmate de afecţiunile pneumologice şi gastroenterologice.
La alergii şi bolile psihiatrice lista de compensate a fost completată cu un singur medicament inovativ.
România este sub media europeană la capitolul cheltuielile cu sănătatea şi cheltuielile cu medicamentele.

Postul negru poate crește capacitatea de regenerare a celulelor stem.
Oamenii de știință americani au efectuat experimente de laborator pe șoareci supuși postului negru timp de 24 de ore.
Ei au descoperit că celulele acestora încep să consume acizii grași în schimbul glucozei din organism, o schimbare ce stimulează procesul de regenerare al celulelor stem.
Totodată, o astfel de intervenție ar putea ajuta organismul persoanelor în vârstă să se regenereze mai rapid în urmă infecțiilor gastro-intestinale.
De asemenea, autorii studiului sunt de părere că acest proces ar putea fi benefic și pacienților ce suferă de cancer și fac chimioterapie.

Spania discută legalizarea eutanasiei.
Proiectul legislativ propune scutirea de responsabilitate penală a celui care, la solicitarea unei persoane atinse de o boală incurabilă generând suferințe fizice sau psihice grave, provoacă moartea respectivei persoane.
Este o premieră în Spania, unde perspectiva legalizării unei astfel de proceduri continuă să întâmpine o puternică opoziție.
Proiectul urmează să fie supus unor modificări înainte de a fi supus la vot în plenul Camerei Deputaților.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că va demara o campanie de vaccinare „din ușă-n ușă” împotriva rujeolei.
Aceasta se va desfășura de la 1 iunie, în zonele unde imunizarea este la un nivel scăzut și unde sunt focare de rujeolă.
Legea vaccinării obligatorii a trecut de Senat, dar a rămas în discuție în Camera Deputaților.
De-a lungul anului trecut, în toată țara au avut loc numeroase proteste împotriva obligativității vaccinării.

Cireșele din Turcia au fost retrase din supermarketurile din România.
ANSVSA a descoperit că fructele sunt periculoase pentru consum.
Ele au fost incorect etichetate, dar, în urma analizelor, a fost depistat un pesticid la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise.
Reziduuri mari de pesticide au fost depistate și la dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate.

Legea prin care preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ primesc o masă caldă pe zi a fost promulgată.
Documentul stipulează că până la sfârşitul acestui an şcolar 2017-2018, preşcolarilor şi elevilor înmatriculaţi în cele 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, un suport alimentar.
Acesta constă într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar.

Coaliţia Internaţională de Luptă împotriva Cancerului Ovarian a lansat un proiect online de cercetare a problemelor cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian.
Acesta se va finaliza la sfârșitul acestui an și cuprinde recomandări specifice de acţiune pentru fiecare ţară, cu scopul de a remedia problemele semnalate.
La studiu pot participa și femeile din România.
Medicii spun că în prezent nu există metode eficiente de screening pentru acest tip de cancer.
Conform statisticilor, anual în România sunt diagnosticate 1.850 de femei cu cancer ovarian, iar 1.050 pierd lupta cu boala în fiecare an, majoritatea cazurilor fiind depistate în stadii tardive.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept