Știri 12 Mai 2018

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.
Acesta s-a născut în anul 1644 în Ţara Românească și a fost luat ostatic de turci în anul 1659.
Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, pentru că era frumos la chip şi tânăr la trup, însă Ioan s-a împotrivit, iar oşteanul a căzut şi a murit.
În urma judecăţii vizirului, Ioan a fost dat soţiei turcului, care i-a promis că îl ia de soţ, numai să renunţe la Hristos.
Dar pentru că Sfântul Ioan a fost neclintit în credinţă, văduva l-a dat mai-marelui cetăţii să fie judecat pentru uciderea soţului ei.
Sfântul a fost supus la multe suferinţe şi chinuri, dar le-a îndurat cu bărbăţie.
Însă, la rugămintea femeii, Sfântul Ioan a fost spânzurat în marginea Istanbulului, la 12 mai 1662, înainte de Înălţarea Domnului.

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în duminica a 6-a după Paști sau a Vindecării orbului din naștere.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 9.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Locuitorii din Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla mâine la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Topraisar pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Constănțenii sunt invitați la un concert extraordinar de folclor și muzică patriotică în interpretare coral-instrumentală.
Acesta se intitulează ’’Noi suntem ai României’’ și va fi susținut de Corala bărbătească Armonia și Orchestra folclorică Muzica Divertis.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 19, în parcul Tăbăcărie, lângă biserica Sf. Mina.
Orchestrația este asigurată de Valeriu Cașcaval și Ion Croitoru, iar conducătorul artistic va fi Anton Slavici.
Corala va fi dirijată de părintele Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Concertul este unul caritabil, iar fondurile strânse în cadrul evenimentului vor fi donate către 6 copii orfani.

La Constanța se va desfășura o conferință dedicată „Arhimandritului Sofian Boghiu și tainei Rugului Aprins”.
Evenimentul va avea loc luni, la Curtea Brâncovenească, de la ora 12, cu prilejul Zilei naționale de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste, sărbătorită pe 14 mai.
Vor susține prelegeri: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Pr. prof. dr. Ionuț Rusu , Pr. prof. dr. Petre Oprea și lect. univ. dr. Carmen Ciornea.
Programul conține și momente artistice susținute de membrii Cercului teatral și ai Grupului psaltic, din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Dionisie Exiguul.
Intrarea va fi liberă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept