Știri 11 mai 2018

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 6-a după Paști sau a Vindecării orbului din naștere.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 9.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Constănțenii sunt invitați la un concert extraordinar de folclor și muzică patriotică în interpretare coral-instrumentală.
Acesta se intitulează ’’Noi suntem ai României’’ și va fi susținut de Corala bărbătească Armonia și Orchestra folclorică Muzica Divertis.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 19, în parcul Tăbăcărie, lângă biserica Sf. Mina.
Orchestrația este asigurată de Valeriu Cașcaval și Ion Croitoru, iar conducătorul artistic va fi Anton Slavici.
Corala va fi dirijată de părintele Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Concertul este unul caritabil, iar fondurile strânse în cadrul evenimentului vor fi donate către 6 copii orfani.

La Constanța se va desfășura o conferință dedicată „Arhimandritului Sofian Boghiu și tainei Rugului Aprins”.
Evenimentul va avea loc luni, la Curtea Brâncovenească, de la ora 12, cu prilejul Zilei naționale de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste, sărbătorită pe 14 mai.
Vor susține prelegeri: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Pr. prof. dr. Ionuț Rusu , Pr. prof. dr. Petre Oprea și lect. univ. dr. Carmen Ciornea.
Programul conține și momente artistice susținute de membrii Cercului teatral și ai Grupului psaltic din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Dionisie Exiguul”.
Intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Numărul persoanelor care au donat sânge s-a redus cu peste 50%, în ultima perioadă, astfel că numărul necesar de donatori este de 60-80, zilnic.
Este nevoie de grupe cu Rh negativ, în special ZERO negativ. Cei care vor să doneze, o pot face în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-13.00, la sediul Centrului Regional de Transfuzii de pe str. Nicolae Iorga nr. 85.
Totodată, mâine, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din Năvodari, va avea loc o acțiune de donare de sânge, între orele 8.30 și 13.30.

Și locuitorii din Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla duminică la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Topraisar pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Legea prin care preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ primesc o masă caldă pe zi a fost promulgată.
Documentul stipulează că până la sfârşitul acestui an şcolar 2017-2018, preşcolarilor şi elevilor înmatriculaţi în cele 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, un suport alimentar.
Acesta constă într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar.

O locuinţă din patru este conectată la internet.
Un studiu arată că aproximativ 28% dintre locuinţele din România de la oraş au cel puţin patru dispozitive inteligente conectate la internet.
Acestea sunt atât cele tradiţionale de tipul laptop, tabletă, telefon, PC, cât şi de generaţie nouă, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web sau sisteme de acces în locuinţă.

Coaliţia Internaţională de Luptă împotriva Cancerului Ovarian a lansat un proiect online de cercetare a problemelor cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian.
Acesta se va finaliza la sfârșitul acestui an și cuprinde recomandări specifice de acţiune pentru fiecare ţară, cu scopul de a remedia problemele semnalate.
La studiu pot participa și femeile din România.
Medicii spun că în prezent nu există metode eficiente de screening pentru acest tip de cancer.
Conform statisticilor, anual în România sunt diagnosticate 1.850 de femei cu cancer ovarian, iar 1.050 pierd lupta cu boala în fiecare an, majoritatea cazurilor fiind depistate în stadii tardive.

Două medicamente au fost retrase din farmacii.
Este vorba despre Doreta de 75 mg și Panadol Artro, care folosite în cantităţi mari afectează ficatul.
Cele două medicamente sunt utilizate în tratarea cancerului și în cazul celor care fac recuperare postoperatorie
Casa de Asigurări de Sănătate avertizează că bolnavii pot continua tratamentul cu pastilele pe care le mai deţin atâta timp cât sunt respectate indicaţiile terapeutice aprobate.

Românii care au donat pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, îşi vor putea recupera banii până la sfârşitul anului.
Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care stabileşte modalităţile de restituire.
Documentul stabileşte data de 30 septembrie 2018 ca termen limită pentru donatorii neidentificaţi care vor să obţină banii, dar n-au transmis până acum nicio cerere la Ministerul Culturii şi nici n-au donat prin virament bancar sau ordin de plată.
Cei care au donat prin SMS vor beneficia de rectificarea facturii, prin scăderea sumei depuse.
100.000 de români au donat în total peste un milion de euro pentru cumpărarea operei de artă, dar banii n-au fost suficienţi.

Companiile mari și mijlocii ar trebui să aibă case de marcat performante de la 1 iunie, iar micii comercianți, de la 1 august.
Noile aparate cu jurnal electronic al vânzărilor, ar urma să fie conectate online permanent la serverele ANAF.
Deocamdată, nicio firmă nu are aviz de distribuție, astfel încât să poată vinde noile case de marcat.
În România sunt puțin peste 1 milion de case de marcat, iat noile aparate costă până la 500 de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept