Știri 9 mai 2018

Constănțenii sunt invitați la un concert extraordinar de folclor și muzică patriotică în interpretare coral-instrumentală.
Acesta se intitulează ’’Noi suntem ai României’’ și va fi susținut de Corala bărbătească Armonia și Orchestra folclorică Muzica Divertis.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 19, în parcul Tăbăcărie, lângă biserica Sf. Mina.
Orchestrația este asigurată de Valeriu Cașcaval și Ion Croitoru, iar conducătorul artistic va fi Anton Slavici.
Corala va fi dirijată de părintele Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Concertul este unul caritabil, iar fondurile strânse în cadrul evenimentului vor fi donate către 6 copii orfani.

Astăzi se împlinesc 141 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.

Tot astăzi este și Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman. Aceasta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din anul 1985.

Constănțenii sunt invitați la o piesă de teatru cu caracter religios.
Piesa se numește “Osânda cărților” și evocă ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei din vremea comunismului au fost și făuritorii marii Uniri.
Evenimentul se va desfășura mâine, la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 11.00.
Mai multe aflăm de la autorul piesei, părintele Bogdan Teleanu, inspector în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române și slujitor la parohia „Sf. Pantelimon” din București.

Intrarea la eveniment se face pe bază de invitații.
Acestea pot fi procurate gratuit de la magazinul de obiecte bisericești „Sfântul Nicolae” din incinta Palatului Arhiepiscopal.

Restaurantele și magazinele din Statele Unite sunt obligate să afișeze numărul de calorii conținute în produsele alimentare.
Măsura făcea parte din legislația privind sănătatea publică, care a fost adoptată în anul 2010, sub administrația Obama.
Studiile recente arată că afişarea lor în meniuri poate reduce între 30 şi 50 numărul mediu de calorii consumate la fiecare masă.
Afișarea caloriilor în restaurante este deja larg răspândită, fiind extinsă și obligatorie la nivel federal în toate lanţurile comerciale.

Românii sunt printre cei mai dependenţi de tehnologie din Uniunea Europeană.
Un studiu efectuat în 15 state membre ale Uniunii, în perioada 2008 – 2015 arată că europenii petrec zilnic între două şi trei ore în faţa unui ecran, în afara serviciului.
Cel mai mare procent îl au grecii cu 95%, urmați de finlandezi (93%), polonezi (91,6%) şi români (91,5%).
Cel mai redus procent este în rândul francezilor, de 84,2, și al italienilor, 84,5.
Studiul acoperă grupa de vârstă de la 20 la 74 de ani.

Elevii nu vor face cursuri pe 5 iunie.
Potrivit Ministerului Educaţiei, ziua de 5 iunie a fost stabilită prin lege drept Ziua Învăţătorului și va fi marcată “prin manifestări specifice”.
Elevii şi profesorii vor merge la şcoală, dar nu vor face ore în mod obişnuit.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Numărul persoanelor care au donat sânge s-a redus cu peste 50%, în ultima perioadă, astfel că numărul necesar de donatori este de 60-80, zilnic.
Este nevoie de grupe cu Rh negativ, în special ZERO negativ. Cei care vor să doneze, o pot face în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-13.00, la sediul Centrului Regional de Transfuzii de pe str. Nicolae Iorga nr. 85.
Totodată, sâmbăta aceasta, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din Năvodari, va avea loc o acțiune de donare de sânge, între orele 8.30 și 13.30.

Locuitorii din Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla duminică la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Topraisar pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Centrul Dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale a fost inaugurat la Spitalul Judeţean Constanţa.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România.
În țara noastră sunt aproximativ 15.000 de persoane diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale.
Centrul de la Constanţa este al treilea din ţară, după cele din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept