Știri 8 mai 2018

Constănțenii sunt invitați la un concert extraordinar de folclor și muzică patriotică în interpretare coral-instrumentală.
Acesta se intitulează ’’Noi suntem ai României’’ și va fi susținut de Corala bărbătească Armonia și Orchestra folclorică Muzica Divertis.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 19, în parcul Tăbăcărie, lângă biserica Sf. Mina.
Orchestrația este asigurată de Valeriu Cașcaval și Ion Croitoru, iar conducătorul artistic va fi Anton Slavici.
Corala va fi dirijată de părintele Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Concertul este unul caritabil, iar fondurile strânse în cadrul evenimentului vor fi donate către 6 copii orfani.

Astăzi este Ziua Mondială a Crucii Roşii.
Aceasta a fost stabilită de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii în anul 1859 în urma luptei de la Solferino, unde peste 40.000 de răniţi au fost îngrijiţi de un singur medic.
Societăţile Naţionale de Cruce Roşie din întreaga lume, marchează această zi prin semnalarea provocărilor umanitare ale urbanizării.
În țara noastră, peste 5.500 de tineri sunt voluntari ai Crucii Roşii Române.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Numărul persoanelor care au donat sânge s-a redus cu peste 50%, în ultima perioadă, astfel că numărul necesar de donatori este de 60-80, zilnic.
Este nevoie de grupe cu Rh negativ, în special ZERO negativ. Cei care vor să doneze, o pot face în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-13.00, la sediul Centrului Regional de Transfuzii de pe str. Nicolae Iorga nr. 85.

Locuitorii din Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
O echipă medicală de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se va afla duminică la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Topraisar pentru a recolta sânge celor ce vor să doneze.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

Constănțenii sunt invitați la o piesă de teatru cu caracter religios.
Piesa se numește “Osânda cărților” și evocă ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei din vremea comunismului au fost și făuritorii marii Uniri.
Evenimentul se va desfășura joi, la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 11.00.
Mai multe aflăm de la autorul piesei, părintele Bogdan Teleanu, inspector în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române și slujitor la parohia „Sf. Pantelimon” din București.

Intrarea la eveniment se face pe bază de invitații.
Acestea pot fi procurate gratuit de la magazinul de obiecte bisericești „Sfântul Nicolae” din incinta Palatului Arhiepiscopal.

Parlamentarii propun ca plata amenzilor să se facă la jumătate într-un termen de 15 zile, nu de 48 de ore.
Astfel, cine greșește și este sancționat cu amendă are acum la dispoziție 48 de ore ca să achite jumătate din valoarea minimă a acesteia.
Termenul ar putea crește însă la trei săptămâni, iar dacă în acest interval este și o sărbătoare legală, termenul se prelungește cu o zi.
Extinderea perioadei în care contravenientul poate achita jumătate din amendă va duce la încasări mai mari la buget şi va degreva instanţele de judecată de procesele intentate de şoferi. Proiectul se află în dezbatere la Senat, dar decizia finală va fi luată de deputați.

Extinderea învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase a fost adoptată de Senat.
Acesta va cuprinde ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, gimnazial şi învăţământul liceal până în anul 2020.
De asemenea, frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani.

România ar putea urca pe primul loc în topul ţărilor europene cu cea mai mică dependenţă de importurile de energie.
Țara noastră nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federaţia Rusă, după ce va începe extracţia hidrocarburilor din Marea Neagră.
Analiştii estimează că producţia de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care peste o treime va fi exportată.
Potrivit fostului ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, toate investiţiile făcute în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040.

Persoanele care vor să își cumpere o mașină 100% electrică vor primi 4.500 de euro.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declarat că peste două săptămâni va fi lansat şi un ghid de finanţare destinat autorităţilor locale pentru construirea de staţii de alimentare a autovehiculelor electrice.
În ceea ce priveşte Programul Rabla, ministrul a precizat că există şanse ca, la rectificarea bugetară din vară, suma să fie suplimentată, întrucât, în prezent, fondurile sunt epuizate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept