Știri 3 mai 2018

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici.
Acesta s-a născut în anul 1821, în Bucureşti și a primit la botez numele de Ioan.
La vârsta de 20 de ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica, iar pe 3 decembrie 1846, a primit numele de Irodion.
În anul 1850 stareţul său, Calinic, a fost hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea.
Cu acest prilej, Calinic a luat, alături de alţi vieţuitori și pe Irodion.
În anul 1854 l-a numit stareţ al schitului Lainici, unde a păstorit 41 de ani.
După moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion a devenit din ucenic, duhovnic al Sfântului Calinic.
Cuviosul Irodion a trecut la cele veşnice pe 3 mai 1900.

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 16, Taina Sf. Maslu la troiţa din cadrul așezământului medical din Cogealac.
Sâmbătă, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va sfinți biserica cu hramul Sf. Ap. și Evanghelist Luca din comuna Horia, jud. Constanța.
Apoi va oficia Sf. Liturghie împreună cu PS Lucian Episcopul Caransebeșului și PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Duminică, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou din comuna Târgușor, jud. Constanța.
De asemenea, Ierarhul nostru va sfinți catapeteasma paraclisului închinat Sf. Cuv. Evghenia și Sf. Irina Hrisovalantu.

Astăzi este Ziua Mondială a Libertăţii Presei.
Această zi a fost declarată la 23 decembrie 1993, de Adunarea Generală a ONU.
Ideea a apărut la Conferinţa Generală UNESCO din anul 1991, care, printr-o rezoluţie asupra “Promovării libertăţii presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

12.000 de fiole de imunoglobulină au ajuns ieri în țară.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Aceasta a precizat că dozele sunt achiziţionate de la diferiţi producători de medicamente.
Ministrul Sănătății a mai spus că alte 9.000 de doze vor mai ajunge în România la mijlocul lunii mai. Imunoglobulina, este o substanţă vitală pentru pacienţii diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli autoimune sau boli neurologice.

Banii cheltuiți de angajați în minivacanța de 1 Mai ar putea fi decontați de angajator.
Persoanele care au fost plecate în minivacanța și au păstrat facturile de transport, cazare și masă, pot primi banii înapoi.
Cheltuielile în scopuri turistice ale angajaţilor fac parte din avantajele salariale neimpozabile, prevăzute de Codul Fiscal.

Obținerea inspecției tehnice periodice va fi modificată, din 20 mai.
Astfel, şoferii care au parbrizul mașinii puţin crăpat sau alte defecţiuni minore care nu pun în pericol siguranţa rutieră vor putea trece fără probleme inspecţia tehnică.
Tot din 20 mai, expirarea ITP-ului va duce automat la suspendarea înmatriculării maşinii, iar autoturismele cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie să facă ITP-ul anual.
De asemenea, firmele care au linii de inspecţie ITP vor fi obligate să asigure, prin intermediul unui sistem video, înregistrarea activităţii.
Totodată, dacă în urma achiziţionării unei maşini, noul proprietar nu anunţă, autorităţile despre tranzacţie, în cel mult 90 de zile, înmatricularea vehiculului va fi suspendată.

România se află în pragul celei mai grave crize de angajaţi.
Printre motive se numără scăderea natalităţii, ieşirea la pensie în următorii ani a unei întregi generaţii de angajaţi şi exodul românilor.
Experţii sunt de părere că sistemul de educaţie nu este adaptat la cerinţele economiei, iar soluțiile ar fi redeschiderea şcolilor de meseriaşi și dezvoltarea unui program de sprijin fiscal şi financiar pentru firmele care angajează forţă de muncă tânără.
Un studiu arată că nivelul salarial din țara noastră este în continuare incomparabil mai mic decât cel din ţările occidentale.

Cei mai mulţi dintre auditorii energetici eliberează românilor certificate energetice false pentru case si apartamente.
Un astfel de document tehnic, a cărui întocmire durează o zi, se poate cumpăra online și se livrează în doar o oră sau două.
Din anul 2013, legea stabilește că nicio locuinţă nu mai poate fi vândută sau închiriată decât dacă este însoţită de acest certificat.
Potrivit legii, Inspectoratul de Stat în Construcţii ar trebui să controleze anual 10% dintre certificatele energetice emise.
În plus, datele eronate înscrise la cererea clientului pe certificate fac imposibilă întocmirea unui raport privind situaţia eficientei energetice a locuinţelor din România.
Totodată, după 13 ani, Ministerul Dezvoltării se pregăteşte să implementeze un sistem care să numere certificatele energetice înregistrate.

Comisia Europeană va condiționa alocarea de fonduri pentru statele membre.
Aceasta propune să aibă posibilitatea să suspede, să reducă sau să restricționeze alocarea unor fonduri acelor state care nu respectă statul de drept.
Comisia susține că fără o justiție independentă, adică fără procurori și judecători liberi să investigheze eventualele fraude, banii europeni nu pot fi protejați.
În următoarele săptămâni, Comisia Europeană va prezenta în detaliu propunerile de alocări pe domenii.
Bani în plus ar putea primi cercetarea, inovarea, reducerea decalajelor sociale și apărarea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept