Știri 1 Mai 2018

Astăzi este Ziua Internaţională a Muncii.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii.
În România, această zi a fost sărbătorită prima dată în anul 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestaţii ample pe străzi.
După anul 1990, 1 Mai nu mai are importanţă propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber.

Aproape toate cererile de înscriere în învăţământul primar au fost validate.
Anunțul a fost făcut de către Ministerul Educaţiei, care a spus că este vorba despre peste 159 de mii de cereri.
Părinții care nu și-au înscris până acum copii în clasa pregătitoare, o mai pot face până pe 4 mai.

CFR Călători a suplimentat trenurile în această perioadă.
Este vorba depre trenurile către cele mai solicitate destinaţii, în special cele spre litoral şi Valea Prahovei.
În plus, vor fi asigurate legături cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Timişoara, Arad, Baia Mare, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Suceava spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia.
Pentru călătoria dus-întors este acordată o reducere de 10%, iar studenţii pot călători gratuit, conform legii.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
În ultimele trei săptămâni s-au prezentat zilnic doar jumătate din numărul necesar de donatori, care ar fi minim 60-70, zilnic.
Cei care vor să doneze, o pot face în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-13.00, la sediul Centrului Regional de Transfuzii de pe str. Nicolae Iorga nr. 85.

RATC prelungește Linia 100 până în stațiunea Mamaia, atât în perioada minivacanței, cât și pentru sezonul estival.
Traseul autobuzelor de pe linia „100 Mamaia“ va fi: Gara CFR – bulevardul Alexandru Lăpușneanu – City Park – stațiunea Mamaia până la Tabăra Turist.
Cele șase autobuze vor circula în intervalul orar 05.45 – 23:00, cu plecări din Gara Constanța cu o frecvență de 15 de minute. Abonamentele și gratuitățile emise pentru linia 100 sunt valabile și în stațiunea Mamaia.
De asemenea, liniile care deservesc centrele comerciale VIVO și CARREFOUR circulă, în această perioadă, în program de week-end.
Linia 3B circulă cu program redus, respectiv curse la orele 06:00; 12:00 și 18:00, iar linia 51B este suspendată.

RATC a relansat linia turistică City Tour.
Aceasta circulă pe noul traseu: Gară CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Batrân – bd. Mamaia până la Tabăra Turist din Stațiunea Mamaia.
Pentru minivacanța de 1 mai, noua linie este deservită de 4 autobuze în program 09.00 – 18.00, cu plecări din Mamaia (Tabara Turist) cu o frecvență de 30 de minute.
Din 15 iunie, traseul va fi deservit de 6 autobuze etajate.

Statele Uniunii Europene vor fi obligate să permită înființarea firmelor online.
Comisia Europeană vrea astfel să reducă birocrația. Se estimează că procedura va dura de două ori mai puțin și va fi de trei ori mai ieftină decât depunerea actelor la ghișeu.
Peste 36.000 de firme au fost înființate, în România, de la începutul anului, cu peste 12% mai multe decât în perioada similară a anului trecut, conform statisticilor oficiale.
În prezent, în ţara noastră, termenul legal de înființare a unei firme este de trei zile.
În Estonia, în schimb, unde procedura este informatizată, oamenii de afaceri au de așteptat doar 15 minute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept