Știri 25 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.
Acesta s-a născut în anul 1692 la Poltava, în Ucraina, dar activitatea sa în slujba bisericii şi-a desfăşurat-o în Ţara Românească.
De numele Cuviosului Vasile se leagă existenţa isihasmului românesc, adică practicarea rugăciunii minţii.
După ce a înfiinţat câteva schituri în Buzău şi Vrancea, Cuviosul Vasile s-a mutat la Mănăstirea Poiana Mărului, unde a devenit stareţ.
A fost părintele duhovnicesc al Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, pe care l-a tuns în monahism, la Muntele Athos.
Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a trecut la cele veşnice la 25 aprilie 1767.
Pentru viaţa sa curată în slujba Domnului, Sfântul Sinod l-a canonizat în anul 2003.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia vineri, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” din Constanța, Cartierul Km. 4, de la ora 18.00.
Sâmbătă, de la ora 7.30, ierarhul nostru va resfinți biserica „Sfântul Apostol Andrei” din localitatea Vadu Oii, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de resfinţire a bisericii „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Maieru (jud. Bistrița Năsăud), urmată de Sfânta Liturghie.

O nouă biserică românească a fost sfințită duminică în Spania.
Biserica parohială din Roquetas de Mar, provincia Almeria, are hramul „Botezul Domnului”.
Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. Ioan Bogdan Alexiuc.

Angajaţii Ministerului de Interne ar putea sancţiona cu amendă actele de hărţuire sexuală sau psihologică făcute atât în public, cât şi în privat.
Este vorba despre o propunere legislativă pentru completarea Legii privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi adoptată de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.
În prezent, doar Inspecţia Muncii şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pot constata şi sancţiona astfel de comportamente, iar amenzile sunt cuprinse între 3 mii şi 100 de mii de lei.

Repartizarea locurilor bugetate pentru universităţi este una preliminară.
Conform ministrului educaţiei, Valentin Popa, aceasta va fi corectată după examenele de admitere de anul acesta.
De asemenea, ministrul a mai afirmat că se va încerca redistribuirea în sistem a locurilor bugetate rămase neutilizate din lipsă de studenţi, dar care nu pot fi ocupate de studenţii care plătesc taxă.
Reprezentanții studenţilor au declarat că vor mai exista, în viitor, discuţii pe tema alocării locurilor bugetate.

Evacuarea mamelor care alăptează din spaţiul public va fi amendată.
Senatul a adoptat propunerea legislativă privind alăptarea în spaţii publice, în calitate de primă Cameră sesizată.
Amenda va fi cuprinsă între 100 şi 2.000 lei.
Prevederile actului normativ ar urma să se aplice indiferent dacă spaţiile publice au fost prevăzute cu camere tip „mama şi copilul”.
Faptele prevăzute şi sancţionate de către acest proiect constituie, în accepţiunea legiuitorului, discriminare şi încălcarea dreptului la hrană al copiilor.
În ultima perioadă au fost relatate cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spaţii publice pentru că îşi alăptau copilul.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

România se află în rândul ţărilor din UE cu cea mai lungă şi dificilă perioadă de insolvenţă pentru firme.
Potrivit unui studiu, unul dintre motivele principale este legat de faptul că mulţi investitori au lacune serioase în domeniul strategiilor de prevenire a riscului şi sunt atrași de profitul pe termen scurt.
Studiul arată că, în perioada 2010-2017, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă s-a menţinut constant, în jurul a 7.000 de societăţi pe an.
Cele mai multe firme aflate în insolvenţă sunt din categoria microîntreprinderilor, urmate de firmele mici.

Școlile britanice renunță la ceasurile de tip analog din sălile de examen.
Profesorii vor instala ceasuri digitale, după ce elevii s-au plâns că în timpul testelor nu reușeau să citească ceasul în mod corect.
La începutul acestui an, un medic pediatru a avertizat că, din cauza utilizării excesive a tehnologiei, copiii se descurcă din ce în ce mai greu să folosească pixuri și creioane.

Unul din 5 români trăiește la limita sărăciei.
Potrivit Eurostat, peste 19% dintre români nu își permit cel puțin patru din următoarele cheltuieli: plata facturilor la timp, încălzirea locuinței, cheltuieli neprevăzute, consumul regulat de carne, o vacanță departe de casă, o mașină, un telefon sau o mașină de spălat.
În România, ponderea oamenilor care nu își permit cheltuieli curente este a treia cea mai mare rată din Uniune, după cea din Bulgaria și Grecia.
Cele mai bogate state, cu o rată a sărăciei de sub 3%, sunt Suedia, Luxemburg, Finlanda și Olanda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept