Știri 20 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului.
A trăit pe la sfârşitul secolului 4 şi a fost de origine din Dobrogea.
A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar în anul 400 a participat la un sinod local de la Constantinopol.
Trei ani mai târziu, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta l-a avut cu Sfântul Epifanie al Ciprului.
Ierarhul tomitan s-a mutat către Domnul în jurul anului 410.
Istoricii vremii spun că Sfântul Teotim avea o solidă cultură filosofică şi religioasă, si a scris omilii la unele texte evanghelice şi lucrări sub formă de dialoguri.
Totodată, documentele arată că ducea un trai modest, avea darul vindecării şi era cunoscut de mulţi pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale.
Virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar şi în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care spuneau despre ierarhul tomitan că ar fi „zeul romanilor“.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti luni pe Sf. Mare Mc. Gheorghe.
Cu acest prilej, mâine, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Colilia, de la ora 8.45, iar luni, va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 8.30 la biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din Constanța, situată pe strada Nicolae Iorga.
Totodată, duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 3-a după Paști sau a Mironosițelor.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și va participa la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Pantocrator din jud. Teleorman, care are hramul Sf. Maria Magdalena.

Astăzi este Ziua Internaţională a Presei Libere.
Aceasta este marcată din anul 1991, la iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”.
Potrivit ultimului clasament al libertăţii presei, România ocupă locul 52 din 180 de state analizate.
În fruntea clasamentului sunt ţările din nordul Europei, dar şi Noua Zeelandă sau Canada.
Pe ultimele locuri sunt Siria, Turkmenistan, Coreea de Nord sau Eritrea.
Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de 30 de ani pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte mâine, între orele 9:00 – 13:00.
De asemenea, în timpul săptămânii, de luni până vineri, programul de donare este între 7.30 și 13.00.
Reprezentanții centrului roagă insistent persoanele care au mai donat să revină, iar pe cei care nu au mai donat, să devină donatori de sânge cât mai curând.

Tarifele la electricitate ar trebui să scadă.
O investigaţie a Consiliului Concurenţei a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor.
Declarația a fost făcută de preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.
El a arătat că modul cel mai simplu în care se poate recupera prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuţie, lucru, pe care îl va recomanda celor de la ANRE.

Consiliul Concurenţei va demara o anchetă sectorială axată pe medicamentele eliberate fără reţetă.
Preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu a mai precizat că tot anul acesta, instituţia va iniţia două proiecte noi, Monitorul Carburanţilor şi Big Data.
Monitorul carburanţilor va permite crearea unei platforme de monitorizare şi comparare a preţurilor combustibililor auto.
Proiectul Big Data va facilita identificarea cartelurilor în domeniul achiziţiilor publice, pe de o parte, şi va permite definitivarea informatizării interne a Consiliului Concurenţei, pe de altă parte.

Sindicatele din Sănătate iau în calcul declanşarea unei greve generale în sistemul sanitar pe 11 mai.
Acţiunea face parte dintr-un calendar mai amplu de proteste faţă de plafonarea sporurilor la 30%, lucru care a generat scăderi de venituri pentru unele categorii de personal medical.
Prim-vicepreşedintele SANITAS, Iulian Pope, spune că pe 26 aprilie va avea loc un miting în Bucureşti, urmat mai de o grevă de avertisment pe 7 mai și culminând în 11 mai cu declanșarea grevei generale.

Sute de monede antice și 18 obiecte de podoabă dacice au fost recuperate de statul român din străinătate.
Acestea au fost găsite la un fost cetăţean român stabilit la Salzburg, în Austria.
Polițiștii români au constatat că toate aceste piese de patrimoniu au fost sustrase înainte de anul 2005, de la Sarmizegetusa Regia.
Procurorii atrag atenţia că şi în momentul de față sunt săpături ilegale şi cere autorităţilor locale să fie mai implicate în protejarea spațiilor de interes arheologic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept