Știri 18 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti vineri pe Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți pictura bisericii mănăstirii Sf. Teotim din orașul Murfatlar, de la ora 8.30, apoi va oficia Sf. Liturghie.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 8.45, la Mănăstirea Colilia, care își va serba luni hramul Sf. Mare Mc. Gheorghe.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 3-a după Paști sau a Mironosițelor.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și va participa la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Pantocrator din jud. Teleorman, care are hramul Sf. Maria Magdalena.

Centrul cultural Jean Constantin din Constanța va fi inaugurat vineri.
Potrivit site-ului Centrului, sâmbătă ar urma să aibă loc o Masă rotundă cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor de tineret din Constanţa, urmată de Spectacolul de teatru „Hamlet” prezentat de elevii Liceului de Arte „Regina Maria”.
Lucrările de reabilitare şi modernizare a fostului cinematograf Republica şi transformarea acestuia în centru cultural au început în 2013, iar valoarea lucrărilor a fost de peste 11 milioane de lei.

Un nou aliment din Dobrogea a fost atestat ca produs tradiţional.
Este vorba despre „ghiudem tătăresc Moş Iosif” fabricat în comuna Cumpăna, şi care a fost înscris în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.
O delegaţie din comuna Cumpăna a participat în luna februarie la discuţiile din cadrul Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului, în urma cărora a fost eliberat atestatul de produs tradiţional de către Ministerul Agriculturii.

Băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr ar putea fi taxate suplimentar.
Proiectul va fi depus la Senat săptămâna viitoare, iar scopul este descurajarea consumului de sucuri după scumpirea acestora şi reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat şi a altor boli grave.
Măsuri similare au fost luate de mai multe ţări, iar România ar avea cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa.

Statul timp îndelungat la birou are efecte negative asupra capacităţii intelectuale a angajaţilor.
Oamenii de știință americani au descoperit că imobilizarea provoacă contracţia creierului.
Astfel, statul la birou şi în faţa televizorului acasă conduce la o reducere a unei secţiuni din creier, responsabile cu memoria. Lipsa cronică a activităţii fizice afectează materia cenuşie din lobul temporal al creierului, unde este semnificativ mai redusă. Modificări de acest gen în această secţiune sunt întotdeauna considerate semne timpurii ale dezvoltării demenţei.

Punctele vamale din România vor fi dotate cu echipamente de scanare performante.
Termenul de finalizare este 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care efectele acestei măsuri vor compensa investiţiile, iar România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de anul viitor.
Declarațiile au fost făcute de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
El a mai spus că a avut deja discuţii cu marii producători la nivel mondial de echipamente de acest tip, iar problema banilor nu există în mod real.

Comisia Europeană vrea să impună obligativitatea amprentelor digitale pe cărţile de identitate.
În ţările care emit cărţi de identitate se estimează că 80 de milioane de europeni deţin în prezent o carte de identitate ce nu poate fi citită de maşină şi fără identificatori biometrici, potrivit estimărilor Comisiei.
Aceasta încearcă să contracareze falsificarea de documente ‘pe care teroriştii şi infractorii le pot folosi pentru a intra în UE dintr-o ţară terţă’.

Un preot din Iași construiește adăposturi pentru femei gravide izgonite de acasă și pentru mame care cerșesc.
Cele două cămine începute de preotul Dan Damaschin, părintele asociației Glasul Vieții, sunt construite în proporție de 80%.
Părintele Dan Damaschin derulează mai multe proiecte pentru familiile nevoiașe, cu mulți copii, din comunele județului Iași.
Prin intermediul acestora peste 1.000 de copii primesc lunar ajutoare de la oameni din țară.

Prezența elevilor la Evaluarea Națională nu este obligatorie pentru clasa a II-a, a IV-a și a VI-a.
Informația a fost prezentată de portalinvatamant.ro și confirmată în mod oficial de către Ministerul Educației.
Părinții pot decide dacă este utilă această examinare pentru fiecare caz în parte.
Conform legislației în vigoare, elevii pot, sau nu, să se prezinte la aceste examene, la fel cum notele de la evaluările naționale pot, sau nu, să fie trecute în catalog.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept