Știri 13 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent.
După slujbă, va avea loc lansarea cărții ’’Petre Diaconu – Viața și opera’’.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie la biserica Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica, din zona Energia.

Patru localități au devenit stațiuni turistice de interes național.
Ministerul Turismului a promovat o Hotărâre de Guvern, prin care localitatea Borșa din județul Maramureș, localitatea Dâmbovicioara din județul Argeș, zona Mamaia Nord – orașul Năvodari din județul Constanța, zona Peștera-Padina din comuna Moroeni, județul Dâmbovița devin stațiuni turistice de interes național.
Totodată, primesc statutul de stațiuni turistice de interes local următoarele localități: Cacica, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Solca, din județul Suceava și Oncești, din județul Maramureș.
Toate localitățile incluse în stațiunile turistice de interes național sau local vor beneficia de un punctaj sporit în obținerea de finanțări pentru proiectele regionale.

Un manifest anti-avort a fost cenzurat în Roma.
Este vorba despre un afiș imens în care este înfățișat un făt de 11 săptămâni, în uter.
Italienii care s-au simțit „lezați” de mesajul acestui afiș au învins, autoritățile locale hotărând să-l scoată de pe clădirea unde fusese amplasat.
Inițiativa amplasării acestui afiș a aparținut asociației pro-viață „Pro Vita Onlus”.
Asociația a ales această imagine ca parte a unei campanii de conștientizare a legii avortului, la 40 de ani de la legea 194 privind avortul.

Peste 10.000 de localitați vor beneficia gratuit de internet.
Acest lucru va fi posibil prin intermediul unui program al Uniunii Europene de implementare a rețelelor Wi-Fi gratuit.
Uniunea Europeană va aloca 120 milioane euro pentru acest proiect.
Ideea este simplificarea procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sate, care nu sunt la curent cu formalitățile europene.

Legumele şi fructele sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna martie comparativ cu februarie.
Preţurile acestora au crescut cu 3,32%, în cazul fructelor şi, respectiv, cu 2,21% legumele.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în cazul fructelor, cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate la fructe proaspete, iar în ceea ce priveşte legumele, cel mai mult s-au scumpit cartofii.
Pe de altă parte, au fost şi alimente care s-au ieftinit luna trecută, printre care ouăle, al căror preţ a fost mai mic cu 5,71%, şi zahărul, mai ieftin cu 0,38%.

Pașapoartele vor fi valabile 10 ani pentru persoanele peste 25 de ani.
Senatul a adoptat, în procedură de urgență proiectul care prevede extinderea termenelor de la valabilitate a paşapoartelor de la 5 la 10 ani, pentru cetăţenii care au împlinit vârsta de 25 de ani și de la 3 la 5 ani pentru cele între 12 și 25 de ani.
Scopul principal al proiectului de lege este fluidizarea în acţiunile serviciilor de paşapoarte prin reducerea numărului de cereri pentru eliberarea documentelor.

Compania Google a introdus în motorul de căutare online un sistem de protecţie a datelor personale.
Astfel, în momentul căutării unei persoane, lista referinţelor este mult mai scurtă.
În plus, orice utilizator are dreptul să solicite ştergerea anumitor date, linkuri sau referiri la propria persoană, prin completarea unui formular pus la dispoziţie în pagina explicativă.
Totodată, fondatorul rețelei Facebook, Mark Zuckerberg a fost audiat de Congresul American în ce priveşte furtul a milioane de date personale ale utilizatorilor Facebook.

Marja de eroare tehnică a aparatelor radar nu va mai fi luată în calcul la stabilirea vitezei șoferului contravenient.
Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.
Înregistrarea făcută de radar este singurul document valabil care nu mai poate fi astfel contestată apelând la calcule și interpretări legate de marjele de eroare în baza cărora radarele au fost omologate și calibrate.
Decizia instanței este pronunțată, dar încă nu este aplicabilă pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept