Știri 12 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.
El este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului. Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici şi i-au sporit tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Când regele Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor, preotul Sansalas şi tânărul Sava au fost legaţi şi biciuiţi, apoi au fost puşi să mănânce din jertfa adusă idolilor.
Pentru că au refuzat, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos, astăzi râul Buzău.
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Izvorul Tămăduirii.
Cu acest prilej, astăzi de la ora 18, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Vecernia și Sfințirea Apei la mănăstirea Crucea din jud. Constanța.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia de la ora 9, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
După slujbă, va avea loc lansarea cărții ’’Petre Diaconu – Viața și opera’’.
Apoi, Arhiepiscopul Tomisului împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie de la ora 9, la biserica Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica, din zona Energia.

Pilonul II de pensii ar putea deveni opțional.
Mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi discutat în cadrul Guvernului până la jumătatea acestui an, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
El spune că va fi vorba de un mecanism transparent prin care, pe baza datelor financiare, cei care doresc să meargă dinspre Pilonul II administrat privat către Pilonul I să poată face acest lucru.
Reamintim că în prezent contribuţia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut.

Data de 30 aprilie ar putea fi declarată anul acesta zi liberă pentru bugetari.
Măsura vine în condițiile în care ziua de 1 mai, zi nelucrătoare este într-o zi de marți.
Astfel, salariații din sistemul public vor avea o minivacanță de 4 zile în acea perioadă.
Ziua de 30 aprilie ar urma să fie recuperată ulterior.
Proiectul de hotărâre ar putea fi aprobat astăzi în şedinţă de Guvern.

Mii de cetăţeni din Uniunea Europeană riscă să-şi piardă statutul legal în Marea Britanie după Brexit.
Așa arată un raport, care atrage atenţia că victimele abuzului domestic, copiii şi persoanele în vârstă se numără printre cei care se află în pericol de a-şi pierde dreptul de a rămâne în Regatul Unit deşi îndeplinesc criteriile necesare de şedere.
La sfârşitul acestui an, Ministerul de Interne britanic va lansa o aplicaţie online prin care cetăţenii Uniunii se vor putea înregistra în cazul în care doresc să rămână în Marea Britanie după Brexit.

Persoanele condamnate pentru luare de mită, trafic de influenţă şi recidiviştii nu vor putea executa pedeapsa acasă sau în zilele de sâmbătă şi duminică.
Așa au decis deputații juriști.
Iniţial, proiectul prevedea măsuri de arest la domiciliu pentru corupți, iar preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus că modificările au fost aduse deoarece opinia publică nu este de acord cu acest lucru.

Autonomia ținutului secuiesc a fost respinsă de Camera Deputaţilor.
Potrivit raportului Comisiei de administraţie publică, iniţiativa legislativă vizează crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

Agresorii care se împacă cu victima vor fi scutiți de răspunderea penală.
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care va permite, în cazul violenţei în familie, dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima la prima plângere penală, dar nu şi la următoarele.
Aleșii au amânat în repetate rânduri dezbaterea unei iniţiative pentru schimbarea Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Asociația Litoral – Delta Dunării și-a încetat activitatea.
Potrivit unui comunicat, decizia a fost unanimă.
În urma apariției noului cadru legislativ în ceea ce privește înființarea organizațiilor de management al destinației, membrii au decis retragerea din cadrul asociației, desființarea acesteia și înființarea unei Organizații de Management a destinației unitare Mamaia – Constanța, respectiv Tulcea – Delta Dunării.
Strategia de turism este elaborată la solicitarea Primăriei Constanța, respectiv Primăria și Consiliul Județean Tulcea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept