Știri 6 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea zi de Vineri.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos de la ora 18.
Mâine, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
Totodată, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți Pasca ce va fi oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură despre Jertfa și învierea Mântuitorului.
Tot mâine, la ora 23.45, Ierarhul nostru va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită mai multe limbi de circulație internațională.
De la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul Concert pascal.

Lăcașurile de cult trebuie să ia o serie de măsuri de prevenire a incendiilor, în noaptea de Înviere.
Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța recomandă credincioşilor ca la începutul slujbei, să asculte regulile ce trebuie respectate în biserică, să
țină lumânările aprinse cât mai departe de haine şi de obiectele combustibile și să depună lumânările aprinse în locurile special amenajate din exteriorul lăcaşurilor de cult.
Pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca slujbele să se organizeze în exterior, iar dacă se desfăşoară în interior, să se permită accesul în limita capacităţii construcţiei.
Autoturismele şi autocarele să fie parcate în locurile special amenajate, astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru intervenţia pompierilor.
În situaţia izbucnirii unui incendiu, credincioșii trebuie să sune la numărul de urgenţă 112.

Autobuzele RATC vor avea program de week-end în această perioadă.
Astfel, astăzi, în prima şi a doua zi de Paşte, prima plecare va fi la ora 5:45 şi ultima la ora 23:00.
De asemenea, în acest interval, linia 51 B se suspendă.
În ceea ce priveşte liniile care deservesc unele centre comerciale, la 43 M şi 101 M, astăzi, ultima cursă va fi la ora 23,00, iar mâine ultima cursă va fi la 18:30.
Liniile 43C şi 100 C Carrefour vor avea ultima cursă la ora 00:30, iar mâine la 19:30.
Duminică, nu va circula niciun autobuz către centrele comerciale, iar, de luni, 9 aprilie, se va relua programul normal.

Preţurile la produsele de panificaţie au crescut în această perioadă şi se vor majora şi după sărbătorile pascale.
Preşedintele din Industria de Morărit şi Panificaţie, Aurel Popescu, spune că aceste majorări de preţuri sunt o consecinţă a scumpirii energiei electrice şi a gazelor naturale.
Potrivit unui studiu realizat de ROMPAN, în România a scăzut consumul de pâine pe cap de locuitor de la 90 la 82-85 de kilograme, principalele cauze fiind costurile ridicate ale produselor finite.

Importatorii ar putea fi obligați să aducă pe piață doar produse cu documente traduse și cu setări în limba română.
Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament.
Cel puţin o dată cumpărătorii au fost nevoiţi să apeleze la un specialist sau chiar să renunţe la produsul dorit pentru că meniul nu era în limba română.
În acest moment Codul Consumului prevede doar că documentele însoţitoare ale produsului să fie în limba română.
Dacă modificarea va fi adoptată, vor fi, obligatoriu, traduse în limba română cartea tehnică, instrucţiunile sau certificatul de garanţie al produsului.

Bugetarii care prestează aceeaşi muncă, indiferent de instituţie, vor fi plătiţi la fel în anul 2022.
Potrivit Ministerului Muncii, la acel moment, vor fi eliminate inechităţile din sistem.
Acestea nu au putut fi corectate, “deoarece existau dezechilibre mari, ceea ce ar fi presupus un efort bugetar nesustenabil”.
Astfel, cheltuielile cu salarizarea au crescut cu 12 miliarde de lei în 2017 şi au însemnat majorări cuprinse între 10-50%, pentru diferite categorii de bugetari.

Angajaţii din învăţământ nu vor primi salariile înainte de Paşti.
Sindicatele au anunțat că banii vor intra în cont după sărbători.
Federaţia “Spiru Haret” cere guvernului să precizeze clar categoriile de bugetari care vor fi plătite înainte de sărbătorile pascale.

Agenții economici primesc bani de la stat dacă angajează stagiari.
Este vorba despre o sumă în cuantum de 1.350 lei, în limita fondurilor alocate cu această destinație, iar durata contractului de stagiu este de 6 luni.
Stagiarul este debutantul în profesie, angajat cu contract individual de muncă, cu excepţia celor care dovedesc că au desfăşurat activitate profesională în acelaşi domeniu, anterior absolvirii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept