Știri 5 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea zi de Joi.
În această zi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a săvârșit Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală, iar de la ora 17, va oficia slujba Deniei celor 12 Evanghelii.
Mâine, în Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 18 va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
Totodată, IPS Teodosie va sfinți Pasca ce va fi oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură despre Jertfa și învierea Mântuitorului.
Tot sâmbătă, la ora 23.45, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită mai multe limbi de circulație internațională.
De la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul Concert pascal.

Lăcașurile de cult trebuie să ia o serie de măsuri de prevenire a incendiilor, în noaptea de Înviere.
Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța recomandă credincioşilor ca la începutul slujbei, să asculte regulile ce trebuie respectate în biserică, să
țină lumânările aprinse cât mai departe de haine şi de obiectele combustibile și să depună lumânările aprinse în locurile special amenajate din exteriorul lăcaşurilor de cult.
Pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca slujbele să se organizeze în exterior, iar dacă se desfăşoară în interior, să se permită accesul în limita capacităţii construcţiei.
Autoturismele şi autocarele să fie parcate în locurile special amenajate, astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru intervenţia pompierilor.
În situaţia izbucnirii unui incendiu, credincioșii trebuie să sune la numărul de urgenţă 112.

Din ce în ce mai mulți tineri europeni nu se mai identifică cu religia.
O analiză socială europeană din perioada 2014-2016 arată că polonezii rămân cei mai apropiați de religie, unde doar 17% dintre tineri spun că nu au nicio religie, iar cehii au cel mare mai procent de tineri, 91%.
Aceștia sunt urmați de estonieni cu 80%, suedezii cu 75% și ungurii cu 67%.
Statistica arată că cel puțin 70% dintre tinerii britanici nu se asociază cu nici o religie sau practică religioasă, în timp ce 59% afirmă că nu participă niciodată la o ceremonie religioasă, în afara evenimentelor speciale.

Străinii dețin aproximativ 40% din suprafața arabilă din România.
Conform unui raport realizat pentru comisia europeană de agricultură, 5.3 milioane de hectare de teren arabil sunt exploatate de străini.
3% din terenul arabil al țării noastre aparține cetățenilor străini din Uniunea Europeană, iar 10% persoanelor din alte state.
Mai mult, datele Eurostat arată că România este țara cu cel mai ieftin teren arabil din spațiul intracomunitar.
Potrivit studiului, firmele care au suprafețe foarte mari de teren reprezintă o amenințare pentru agricultură familială și pentru economia locală.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea care interzice comercializarea pungilor de plastic de la 1 iulie.
Agenții economici vor putea pune în continuare pe piață pungi de plastic, dar reutilizabile, în vederea reducerii deșeurilor de plastic.
De asemenea, noua regulă stabilește că operatorii economici care introduc pe piață ambalaje trebuie să respecte cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al acestora.
Comercianții vor trebui să aplice sistemul depozit, prin care clienții au dreptul să returneze ambalajul în schimbul unei sume.

Radiourile şi televiziunile din România ar putea avea obligaţia să difuzeze două noi anunţuri de interes public.
Acestea sunt „Pentru sănătatea economiei cumpăraţi produse fabricate în România!” şi „Pentru un mediu sănătos învăţaţi copiii să respecte natura!”.
Proiectul a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputaţilor.
Cele două mesaje ar urma să fie difuzate gratuit şi fără a fi incluse în calculul duratei legale alocate publicităţii.
Tot în categoria anunţurilor de interes public sunt introduse şi cele referitoare la fenomenele hidrometeorologice periculoase emise de autorităţile naţionale în domeniu.
Forul decizional pentru acest act normativ este Senatul.

În țară vor intra 3.000 de fiole de Cisplatin pentru bolnavii de cancer.
Anunțul a fost făcut de către Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.
Aceasta a spus că între timp poate fi folosit medicamentul Sinplatin, care are aceeaşi substanţă de bază și se află în programul naţional de cancer cu decontare 100%.

Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa se va deschide din această toamnă.
Se pot înscrie absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să fie parte a pasului istoric făcut de către Forţele Navale Române pentru sistemul de formare a viitorilor marinari militari.
De asemenea, pentru anul şcolar viitor, vor fi alocate locuri și pentru elevi de clasa a X-a şi a XI-a, care învaţă la licee şi colegii cu profil real sau la celelalte colegii naţionale militare.
Până pe 20 aprilie, se pot depune dosarele de înscriere la centrele zonale de selecţie şi orientare, iar în perioada 24 aprilie-4 mai, va avea loc procesul de selecție a candidaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept