Știri 4 aprilie 2018

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea zi de Miercuri.
În această zi se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a săvârșit Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite la Catedrala Arhiepiscopală, iar de la ora 17, va oficia slujba Deniei.
Mâine, în Joia Patimilor, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală de la ora 8, iar de la ora 17, va oficia slujba deniei celor 12 Evanghelii.
În Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 18 va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
Totodată, IPS Teodosie va sfinți Pasca ce va fi oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură despre Jertfa și învierea Mântuitorului.

Lăcașurile de cult trebuie să ia o serie de măsuri de prevenire a incendiilor, în noaptea de Înviere.
Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța recomandă credincioşilor ca la începutul slujbei, să asculte regulile ce trebuie respectate în biserică, să
țină lumânările aprinse cât mai departe de haine şi de obiectele combustibile și să depună lumânările aprinse în locurile special amenajate din exteriorul lăcaşurilor de cult.
Pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca slujbele să se organizeze în exterior, iar dacă se desfăşoară în interior, să se permită accesul în limita capacităţii construcţiei.
Autoturismele şi autocarele să fie parcate în locurile special amenajate, astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru intervenţia pompierilor.
În situaţia izbucnirii unui incendiu, credincioșii trebuie să sune la numărul de urgenţă 112.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța prelungește mâine programul de lucru.
Astfel, donatorii sunt rugați să se prezinte mâine, în intervalul orar 7.30-18.30.
Aceștia trebuie să se asigure că pe parcursul zilei au o alimentaţie corespunzătoare, cu lichide suficiente.
Decizia a fost luată întrucât Vinerea Mare este zi nelucrătoare.

Salariile bugetarilor vor fi virate săptămâna aceasta, dar nu şi pensiile.
Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, care a precizat că va fi o perioadă foarte mare, până când se va încasa următoarea pensie.
Premierul a mai spus în plenul Camerei Deputaţilor, că Guvernul are bani pentru plata salariilor mărite ale profesorilor şi medicilor.

Proiectul privind prelungirea valabilităţii paşaportului temporar la 10 ani a fost adoptat de Senat.
Măsura este valabilă în cazul persoanelor cu vârsta peste 25 de ani.
Pentru cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani se vor elibera, în continuare, paşapoarte cu valabilitate de 5 ani.
În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, valabilitatea paşapoartelor simple electronice este dublă faţă de cele emise în România.
Camera Deputaților are rol decizional în acest caz.

CFR Călători modifică programul după care vor circula trenurile în perioada minivacanţei de Paşti.
Capacitatea de transport va fi adaptată după dinamica traficului de pasageri, în special, la trenurile către cele mai solicitate destinaţii: Constanţa, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Satu Mare, Timişoara şi Vatra Dornei.
Între 7 și 9 aprilie, mai multe garnituri InterRegio şi unele Regio nu vor circula, iar în Vinerea Mare, în prima și a doua zi de Paști, vor fi deschise doar unele agenţii.

Academia Română împlineşte astăzi 152 de ani.
A fost fondată în anul 1866, iniţial, sub numele de Societatea Literară Română și este definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc.
În prezent, Academia Română are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenţi, 45 de membri de onoare, dintre care 6 sunt din străinătate.
Potrivit agenției Rador, mâine vor avea loc alegerile pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române.

Gazele s-au scumpit cu 10 la sută pentru consumatorii casnici.
Potrivit unei decizii luate de ANRE, preţul gazelor naturale a crescut de la 1 aprilie cu 1 leu şi 20 de bani pe kilowatt oră.
ANRE a decis, totodată, ca preţul gazelor livrate de ceilalţi furnizori să rămână neschimbat.
Autoritatea aminteşte că orice consumator îşi poate alege furnizorul de gaze naturale şi că procesul de schimbare a acestuia este gratuit.

99 la sută dintre spitalele din țară sunt neconforme, iar multe funcționează în clădiri vechi.
Aceasta este concluzia la care a ajuns ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după mai multe controale efectuate în toată țara.
Astfel, sunt probleme de la dezinfectanți, infecții intraspitalicești, până la secții închise pentru că lipsesc medicii.
Ministrul spune că în ţară, este nevoie de aparatură şi de modernizări, dar și de schimbarea modului de evaluare a managerilor şi a indicatorilor de performanţă.

Condamnaţii pentru corupţie sau infracţiuni de serviciu ar putea sta în arest la domiciliu.
Potrivit unui proiect, aceștia nu-și vor mai ispăși pedeapsa în închisori.
Mai mult, ei ar putea alege şi să-şi execute pedeapsa în weekend sau în centre speciale, nu în închisorile supraaglomerate.
Condamnaţii pentru fapte de corupţie mai au o alternativă: de a-şi echivala pedeapsa în zile de muncă în folosul comunităţii.
Legea încă nu a fost adoptată de Comisia Juridică, iar Plenul Camerei Deputaţilor va lua decizia finală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept