Știri 2 aprilie 2018

Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Astăzi este “Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului”.
Aceasta a fost declarată de Adunarea Generală a ONU pentru a încuraja statele să ia măsuri de diagnosticare şi tratarea terapeutică timpurie a acestei afecţiuni.
Autismul este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur.
Potrivit unor estimări recente, la nivel mondial, autismul afectează un copil din 100.
Mii de clădiri emblematice din întreaga lume – între care şi unele din România – vor fi iluminate în albastru, pentru a marca această zi.

RATC distribuie abonamentele gratuite la toate chioșcurile proprii.
Beneficiarii acestora sunt persoanele cu handicap mediu și ușor, elevii și studenții orfani, proveniți din casele de copii sau cu cerințe educaționale speciale.
Abonamentele gratuite pentru persoanele beneficiare ale Legii nr.416/2001 vor fi distribuite în continuare la chioșcul „Bulevard”, situat la intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja.
De asemenea, abonamentele gratuite pentru șomeri se vor elibera la chioșcul „Delfinariu”, situat pe bulevardul Mamaia și la chioșcul „Billa”, de pe Șoseaua Mangaliei.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța prelungește joi programul de lucru.
Astfel, donatorii sunt rugați să se prezinte joi, în intervalul orar 7.30-18.30.
Aceștia trebuie să se asigure că pe parcursul zilei au o alimentaţie corespunzătoare, cu lichide suficiente.
Decizia a fost luată întrucât Vinerea Mare este zi nelucrătoare.
Totodată, locuitorii orașului Cernavodă sunt așteptați miercuri să doneze sânge, între orele 8.30 și 13.30, la Spitalul Orășenesc din localitate.

Orașul Constanța ar putea avea noi puncte de acces la internet wireless.
Primăria s-a înscris pe site-ul www.wifi4eu.eu pentru accesarea de fonduri europene în acest sens.
Fondurile, în valoare de 15.000 euro, vor fi acordate pe baza unui cupon care poate fi utilizat pentru achiziţionarea de echipamente noi, dar şi pentru actualizarea echipamentelor vechi.
Site-ul garantează că toate statele membre pot beneficia de un număr minim de cupoane, cel puţin 15 pe țară.

Cota din impozitul pe venit a fost majorată de la 2 la 3,5%.
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Impozitul pe venit al persoanelor fizice este utilizat pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale.

Oamenii de știință australieni au creat un rinichi din celule stem.
Testele, realizate deocamdată pe șoareci, au fost un succes și ar putea oferi pe viitor o șansă celor care au nevoie de transplaturi de organe.
Specialiștii au generat țesut renal uman din celule stem pe care l-au implantat unui șoarece și care, în timp, s-a dezvoltat într-un organ funcțional.
Experții speră să repete această reușită și în cazul oamenilor, dar testele clinice ar putea începe abia peste câțiva ani.

Copiii cu vârsta de până la 5 ani beneficiază de transport gratuit la călătoria cu trenul, în contextul vacanţei pascale.
Cei cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani vor avea parte de o reducere cu 50% a tarifului de transport.
Elevii din învăţământul obligatoriu și profesional, beneficiază de 50% reducere din tariful de transport, la categoriile de trenuri Regio şi InterRegio, clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Cererea de restituire a taxei auto a fost simplificată.
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, eliminarea obligativităţii contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a taxei auto a certificatului de înmatriculare şi cărţii de identitate a maşinii.
În schimb, rămâne în vigoare data de 31 august 2018 până la care se poate depune cererea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept