Știri 29 martie 2018

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sf. Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite la biserica Sf. Filofteia din cartierul constănțean km-4, de la orele 14, urmată de Taina Sf. Maslu.
Apoi, de la orele 18, va oficia Taina Sf. Maslu la Mănăstirea Colilia, dar și o slujbă de tundere în monahism.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din Medgidia, de la orele 16.
Duminică, Biserica Ortodoxă va sărbători Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, urmată de o procesiune cu crenguțe de sălcii în jurul catedralei.
Slujba va fi urmată de o rugăciune de mulțumire, deoarece duminică se împlinesc și 17 ani de când Înaltpreasfințitul Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului.
Apoi, de la ora 17, Ierarhul nostru va oficia slujba primei Denii din Săptămâna Patimilor.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ’’Principii de viață în scrierile Sf. Ioan Casian’’ și va fi susținută de părintele protosinghel Iustin Petre, starețul Mănăstirii Sf. Ioan Casian din jud. Constanța.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 19, în Sala Mică a Casei de Cultură.
Conferința este organizată de Școala Brâncovenească, iar intrarea va fi liberă.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, sâmbătă, de la ora 18.00 la Casa de Cultură din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.
Solicitările de sânge ale spitalelor din județ și din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor se menţine în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Contractele de muncă mai pot fi modificate doar până la 31 martie.
Aproape 70 la sută dintre patroni au crescut salariile brute, astfel încât angajații să rămână cu aceiași bani ca înainte de trecerea contribuțiilor în sarcina lor.
Unii angajatori nu vor să mărească salariile brute până când ordonanța de urgență nu va deveni lege în parlament.
După 31 martie, angajatorii vor fi verificați de Inspecția Muncii și, în cazul în care nu au operat modificările, riscă să primească amenzi de până la 8 mii de lei.
Legea de adoptare a ordonanței de urgență a trecut de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților.

Oftalmologii atrag atenția asupra ochelarilor vânduți în supermarketuri.
În ultimul timp, tot mai mulți români cumpără ochelari de vedere fără un consult medical oftalmologic.
Un control poate dezvălui nu doar deficienţele de vedere, ci şi alte afecţiuni conexe.
Specialiștii avertizează că lumina albastră a dispozitivelor electronice, cum ar fi ecranul telefonului, televizorului, tabletei, cauzează probleme la peste 90% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 ani.

Medicii specialişti vor avea dreptul să elibereze certificate de concediu medical.
În urma unei propuneri legislative aprobată de Senat, aceștia vor avea dreptul să elibereze certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultaţii şi investigaţii gratuite şi reţete compensate şi gratuite.
Potrivit legii, în acest moment, doar medicul de familie are aceste drepturi.
Propunerea legislativă va fi înaintată Camerei Deputaţilor, care are rol decizional.

5% din mașinile verificate de RAR reprezintă un pericol public.
Registrul Auto Român a arătat că din aproape 72.000 de autovehicule verificate anul trecut, peste 3.600 prezentau pericol iminent de accident, cu probleme grave la sistemele de frânare, direcţie sau suspensie.
Anul trecut, după eliminarea timbrului de mediu, au intrat în ţară peste 600.000 de maşini rulate din import, iar la verificarea tehnică obligatorie pentru înmatriculare, o maşină din patru a fost respinsă.

Învățământul ar putea fi de 15 clase obligatorii, în loc de 11, ca până acum.
Proiectul votat de deputați prevede ca grădinița să fie inclusă în învățământul obligatoriu până în 2023, iar grupa mare la grădiniță și ultimele două clase din ciclul liceal să devină obligatorii până în 2020.
Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului.

Facebook face mai accesibile setările privind datele utilizatorilor.
Potrivit companiei, s-a remodelat întregul meniu de Setări pentru dispozitivele mobile, de sus în jos, astfel încât totul să poată fi găsit cu uşurinţă.
În plus, apare un nou meniu, Privacy Shortcuts, ce permite controlul datelor şi oferă explicaţii clare despre modul în care acest control funcţionează.
Scandalul datelor personale a izbucnit în urmă cu două săptămâni, după ce s-a aflat că firma Cambridge Analytica din Regatul Unit a colectat date personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le folosi în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept