Știri 24 martie 2018

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Buna-Vestire.
Acest praznic împărătesc ne aduce aminte de momentul biblic în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Tot în acel moment, Pruncul Iisus s-a zămislit în trupul Sfintei Fecioare prin puterea Sfântului Duh.
Numită popular şi Blago-Veştenie, această sărbătoare este confirmată în documente ca cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Conform surselor istorice în secolul 4 sau 5 s-a construit la Nazaret o biserică, pe locul unde a fost casa în care Sfânta Fecioară a primit vestea naşterii lui Hristos.
Marii predicatori ai bisericii din secolul 5 au alcătuit panegirice la această sărbătoare.
Printre ei se regăsesc patriarhul Proclu al Constantinolopului şi episcopul Vasile al Seleuciei.
Data acestei sărbători a fost fixată de Biserică la 9 luni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Totodată, pentru că suntem în postul mare, Biserica a rânduit şi dezlegare la peşte în această zi.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, de la ora 17, după care se va merge în procesiune cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.
Mâine, ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va participa la Sfânta Liturghie, urmată de Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce vor avea loc în Catedrala Mitropolitană din Iași.
De la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Eforie Sud.
Luni, Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 17.00, Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, ce are hramul Bunavestire.

Tot mâine este şi Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de reprezentarea sărbătorii Bunei-vestiri pe primul steag al Poliţiei Române, steag ce datează din anul 1822.
Această zi este sărbătorită din anul 2002.
Astfel, polițiștii constănțeni vor desfășura diverse activități pentru a marca acest eveniment.

Mâine se încheie ’’Săptămâna duhovnicească’’ desfășurată la parohia Bunavestire din Constanța.
Astăzi, protosinghelul Arsenie Obreja va aborda tema: „Învață să scrii durerile pe nisip și bucuriile pe stâncă”, iar mâine, părintele Iustin Petre, starețul mănăstirii „Sf. Ioan Casian” va conferenția despre „Principii pentru o alimentație creștină”.
Serile duhovnicești, debutează la ora 18.00, cu rugăciune.
Totodată, mâine, parohia va oferi o masă caldă pentru aproximativ 1000 de persoane aflate în centre de plasament și azile de bătrâni.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în această noapte.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Trecerea la ora de vară este unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima perioadă, atât la nivel european, cât și în România.
Pe plan național există deja un proiect de lege privind renunţarea la trecerea la ora de vară, care a fost depus în Senatul României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept