Știri 23 martie 2018

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşurile de cult să se oficieze vineri denia Acatistului Buneivestiri.
Astfel, astăzi, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Acatistului Buneivestiri, la Catedrala Arhiepiscopală, de la orele 17.
Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Bunavestire.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, slujba de Sfințire Mică a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la mănăstirea „Buna-Vestire”, situată în apropierea localității Mircea Vodă, de la ora 8.15.
Apoi, de la ora 17, va oficia slujba Vecerniei la biserica Bunavestire din Năvodari, după care se va merge în procesiune cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion.
Duminică, ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va participa la Sfânta Liturghie, urmată de Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce vor avea loc în Catedrala Mitropolitană din Iași.
De la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Eforie Sud.
Luni, Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 17.00, Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, ce are hramul Bunavestire.

Parohia Bunavestire din Constanța are săptămâna aceasta un program special.
Până duminică, se desfășoară ’’Săptămâna duhovnicească’’, eveniment ce cuprinde o serie de conferințe religioase.
Astfel, astăzi, de la ora 20.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conferenția despre „Maica Domnului, mijlocitoarea mântuirii noastre”.
Mâine, protosinghelul Arsenie Obreja va aborda tema: „Învață să scrii durerile pe nisip și bucuriile pe stâncă”, iar duminică, părintele Iustin Petre, starețul mănăstirii „Sf. Ioan Casian” din jud. Constanța va conferenția despre „Principii pentru o alimentație creștină”.
Serile duhovnicești, debutează la ora 18.00, cu rugăciune.
Totodată, duminică parohia va oferi o masă caldă pentru aproximativ 1000 de persoane aflate în centre de plasament și azile de bătrâni.

Constănţenii sunt invitaţi la Marşul pentru Viaţă.
Acesta se va desfăşura mâine, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Astfel, adunarea va avea loc la ora 12.30 la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel și se va pleca de la ora 13.30 pe traseul Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Judeţean, Bd. Tomis, Capitol, Catedrală.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de către Asociațiile Ortodoxe afiliate la Mișcarea Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

Locuitorii orașului Negru Vodă sunt așteptați să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța anunță că acțiunea se va desfășura mâine, la Clubul Pensionarilor, între orele 8.30 – 13.30.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Trecerea la ora de vară este unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima perioadă, atât la nivel european, cât și în România.
Pe plan național există deja un proiect de lege privind renunţarea la trecerea la ora de vară, care a fost depus în Senatul României.

Astăzi este Ziua Mondială a Meteorologiei.
Aceasta se sărbătoreşte din anul 1961 şi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei.
Prin această zi, oamenii sunt invitaţi să conştientizeze şi să aprecieze munca profesioniştilor care, zi de zi, actualizează informaţiile despre vreme.
Un număr de 189 de ţări aniversează, astăzi, 68 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei.

16 noi medicamente vor fi introduse pe lista celor compensate și gratuite.
Măsura a fost aprobată de Guvern.
Este vorba despre medicamente destinate tratării mai multor tipuri de afecţiuni – oncologice, astm bronşic, poliartrită reumatoidă, afecţiuni care ţin de HIV/SIDA, dermatită atopică gravă sau tuberculoză.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, pe lista celor 16 medicamente figurează şi unul folosit pentru pacienţii care beneficiază de transplant.
Trei medicamente introduse pe lista celor gratuite sunt destinate tratamentelor pentru afecţiuni oncologice.

România înregistrează cele mai multe cazuri noi de tuberculoză din Uniunea Europeană.
Potrivit specialiştilor, incidenţa este de 6,5 ori mai mare comparativ cu Europa.
Astfel, pentru România, tuberculoza reprezintă o problemă de sănătate publică.
Pe de altă parte, comparativ cu restul țării, Sibiu este unul dintre județele cu cea mai scăzută incidență.

Județul Constanța se află astăzi sub avertizare cod galben de precipitații și intensificări ale vântului până la ora 15.
Temporar, vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită și spulberată.
În sudul și în estul Dobrogei precipitațiile vor fi mixte și se va depune polei.
Vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii, cu precădere în jumătatea de sud-est, unde intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de frig.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept